8.15 on hyvä aika aloittaa

8.15 on hyvä aika aloittaa

Lämpimän kesän ja elokuun aikana on keskusteltu nuorten väsymyksestä ja aikaisista kouluaamuista.

Suomen Lukiolaisten Liitto esitti, että ensimmäinen oppitunti alkaisi aikaisintaan klo 9. Auttaisiko myöhäisempi aloitus? Juu ja ei. Tämä tarkoittaisi koulupäivien venymistä klo 17 saakka.

Harrastukset alkavat iltakuuden aikaan ja niiden jälkeen on tehtävä läksyt. Nuoren kroppa ja mieli käyvät kierroksilla vielä pitkälle iltamyöhään. Onko ysin aamu sen helpompi?

Mielestäni keskeinen kysymys on itsensä johtamisesta ja elämänhallinnasta. Liikunta, ravinto ja lepo opiskelulla ja työnteolla höystettynä ovat elämän peruskivi. Opiskelu on nuoren työtä oman tulevaisuutensa eteen.

Virikkeitä meillä on tarjolla 24/7 digitaalisuuden myötä. Pelit, sosiaalinen media ja viihde tarjoavat mielenkiintoisia houkutuksia ja jokaisen on rajattava itse tekemisensä sopivalla tavalla. Liika on liikaa vaikka kaurapuuroa söisi.

Miten meidän yhteiskunta kehittyisi jos ei olisi energistä toimintaa, opiskelua ja työtä päivän parhaiden tuntien aikana. Moni työntekijä aloittaa päivänsä kuudelta tai seitsemältä ja he pääsevät kotiin jo iltapäivällä.

Hyvinkään lukoissa ensimmäinen oppitunti alkaa aikaisintaan klo 8.15 ja viimeinen oppitunti päättyy viimeistään klo 15.45. Oppitunnit kestävät 75 minuuttia, jonka jälkeen on lyhyt tauko ja siirrytään seuraavalle tunnille. Lounasaika on vähintään 30 minuuttia. Osalla nuorista on hyppytunteja keskellä päivää jolloin voi lukea läksyjä tai käydä ulkona virkistymässä.

Nykyaikainen oppimisympäristö vaatii muunneltavia tiloja, pienryhmäsoppeja sohvineen ja tuolineen. Perusluokka on ja pysyy. Sähköä ja nettiä tulee olla käytettävissä kaikkialla omalla päätelaitteellaan.

Hyvinkään Hangonsiltatalo 2020 tulee tarjoamaan loistavat mahdollisuudet viihtyisään ja kiinnostavaan oppimisympäristöön. Malttaako sieltä poistua kotiin lainkaan?

Itse olen ratkaissut päiväaikataulut pitämällä saman vuorokausirytmin vuoden jokaisena päivänä. Tätä jotkut ihmettelevät mutta toimii erinomaisesti.

Vastaa