Heinäkuu huilataan

Heinäkuu huilataan

Koulu hiljeni ylioppilasjuhlien jälkeen. Opiskelijat ja opettajat aloittivat ansaitsemansa kesäloman. Sorvin ääreen he palaavat elokuussa. Opettajat 7. ja opiskelijat 9. päivä.

Suomen koulujärjestelmä on tottunut pitkään kesätaukoon. Julkisuudessa on väläytelty mallia, että opetus jatkuisi juhannukseen saakka ja koulun penkki kutsuisi syyskuun alussa. Matkailutulojen ja kesätyöpaikkojen takia systeemi voisi toimia nykyistä paremmin. Toisaalta yritykset tarvitsevat kesäapulaisia jo toukokuun lopussa.

Kaikki nuoret eivät saa tai halua hakea kesäksi töitä. He opiskelevat kesälukioissa kursseja kasaan ja valmistautuvat syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Olisiko kesälukukausi mahdollista myös lukioissa? Uskoisin opiskelijoita ja opettajia löytyvän. Ja olisihan siinä mahdollisuus hyödyntää kaunista luontoa retkeilyn ja patikoinnin muodossa.

Siivoojat, kiinteistönhoitaja ja oppilaitossihteerit painavat täydellä teholla vähintään juhannukseen saakka, joskus ylikin. Koulun tilat tulee saada puhtaiksi ja vahaa lattiaan.

Uudet opiskelijat valitaan lukioon viikko ennen juhannusta. Opintopolun data on kovaa valuuttaa kun hyväksymiskirjeitä tulostetaan ja lähetetään. Peruskoulusta toiselle asteelle siirtyminen on nuorelle ja kotiväelle kova juttu.

Sisäänottopäivänä 18.6. nähtiin jälleen kunnon jono opinto-ohjaaja Helenalle ja siinä avustivat tutorit opettajien Reetan ja Katin tukemina.

Kokonaistyöajassa olevien rehtorien kesäloma on yleensä neljä viikkoa. Heinäkuu huilataan ja ladataan akkuja. Toki tänä keväänä on ollut ihmeellistä virtaa kun kesäkelit alkoivat heti vapun jälkeen. Valon ja lämmön voima on ihmeellistä. Sitä jaksaa kun ihmiset ovat hyvällä tuulella. Ja välillä itsekin.

Moni kuntalainen kyselee mitä sinä siellä koululla teet kun muut ovat lomalla. Niinpä. Nykyajan tietotekniikka on hyvä renki. Kiitos Wilman. Meillä on tavoitteena että vapun aikaan on seuraavan lukuvuoden paketti kasassa. Kurssitarjotin aukeaa Wilmassa nuorille. Opettajarekryt on tehty. Lukiolaiset valitsevat kurssit eli tekevät vuodeksi työjärjestykset Helenan ohjeen mukaan. Sitoutuminen on huippua. Pystyt valitsemaan ja päättämään kurssisi. Sama systeemi jatkuu korkeakouluissa.

Kokemus auttaa reksin hommissa. Perustehtävänä nuorten tukeminen. Ensin Suolahdessa, sitten Hyvinkäällä. 22 vuotta unelmatyössä ja tulevaisuus näyttää vieläkin paremmalta kun Hangonsiltatalo aukeaa elokuussa 2020.

Oppia voi joka päivä. Ihmisten kohtaaminen, kuunteleminen ja kannustaminen vaatii treenaamista ja tuntuu ettei siihen ole riittävän kypsä milloinkaan. Siinä on ihmissuhdetyön suola.

Vastaa