Herrojen kotkotuksia ja hyvä veli-meininkiäkö?

Herrojen kotkotuksia ja hyvä veli-meininkiäkö?

Ihmisiä kun jututtaa, niin monelle tulee mieleen salaseura.

Herrojen kotkotuksia ja hyvä veli-meininkiäkö? Rotarytoiminta on hyväntekeväisyyttä. Perusajatuksena on palvella muita ja asettaa toisen etu oman edun edelle. Rotary palvelee ihmiskuntaa, kuten kansainvälisen rotarysäätiön presidentti John F. Germ on linjannut.

Rotary perustettiin Chicagossa 23.2.1905 Paul Harrisin kokoonkutsumana.  Perustajat ottivat ensimmäiseksi tehtäväkseen kotikaupunkinsa liikemoraalin parantamisen. Jo 1910 toiminta-ajatus laajentui ympäröivän yhteiskunnan kehittämiseksi, josta edelleen maailmanlaajuiseksi päämääräksi.

Pääsin Hyvinkään Rotaryklubin jäseneksi tai veljeksi kuten meitä kutsutaan vuonna 1999. Klubin avulla sain tietoa Hyvinkään kaupungista ja opin tuntemaan ihmisiä monilta eri aloilta. Oli mukava tunne kun tiesin keneen ottaa yhteyttä. Kumminani toimi Jouki Härkönen. Hänen avullaan oli mukava opetella klubin tapoja.

Opettavaisin jakso on ollut presidenttikauteni 2011-2012. Vuosiohjelman organisointi onnistui hienosti kiitos tehokkaasti toimivan hallituksen. Klubin perusarki muodostuu lounaskokouksista torstaisin klo 11.45-13.00 ja kuukauden ensimmäisenä torstaina aamukokous klo 7.30-8.45. Järjestämme myös tutustumis-, konsertti- ja teatterimatkoja luonnollisesti avec.

Nykyään rotareita on yli 1,2 miljoonaa järjestön noin 34 000 klubissa yli 200 maassa ja itsehallinto-alueella. Klubissamme on 43 jäsentä. Naisia eli siskoja on neljä. Olimme edistyksellinen klubi kun hyväksyimme ensimmäiset naisjäsenet Jouki Härkösen presidenttikaudella 2006-2007. Valitettavasti joissakin maamme klubeissa ei vieläkään ole otettu naisia mukaan.

Suomessa on 293 ja Virossa 16 rotaryklubia.  Suomen klubeissa on noin 11 100 aktiivi- ja kunniajäsentä.  Klubit kutsuvat jäsenikseen paikkakuntiensa hyvämaineisia ammattimiehiä ja -naisia.  Säännölliset muiden ammattiryhmien edustajien tapaamiset lisäävät ymmärrystä eri ammateista.

Nuorisovaihtotoiminta on klubimme näkyvin muoto. Vuosittain lähetämme nuoria ulkomaille vaihtoon vuodeksi ja kesän ajaksi. Samalla otamme vastaan vaihto-opiskelijan Hyvinkään lukioihin. Nuoret oppivat kansainvälisyyttä ja itsenäistyvät huikeasti vaihdon aikana.

Rotary oli alkuun panevana voimana maailman terveysjärjestön 1985 aloittamassa hankkeessa hävittää polio maailmasta. Tähän hankkeeseen Rotary on kanavoinut yli 1,2 miljardia USD:a sekä runsaasti jäsentensä henkilökohtaista vapaaehtoistyötä.  Poliotapausten määrä on vähentynyt 99 % vuodesta 1988 alkaen.

 

 

Vastaa