Hyvinvointialueet toimivat haasteista huolimatta

Hyvinvointialueet toimivat haasteista huolimatta

Hyvinvointialueet ovat toimineet vajaan neljä kuukautta Suomessa. Tämän vuoden alussa maassamme tehtiin historiallisen suuri hallinnollinen uudistus kun 21 hyvinvointialuetta ja Helsinki omanaan aloittivat toimintansa.

Minulla oli kunnia osallistua ja puhua hyvinvointialueestamme Hyvinkään Kansallisten Seniorien kuukausitapaamisessa 13.4. seurakuntakeskuksessa. Alun kahvittelun ja yhteislaulun jälkeen pääsimme syvälle kansalaisten hyvinvoinnin syövereihin ja ennen kaikkea niihin haasteisiin, joita meistä moni veronmaksaja on matkallaan kohdannut.

Kerroin kuulijoiden sankalle joukolle että jatkossa he voivat antaa minulle suoraa palautetta kokemistaan haasteista. Lupasin viedä terveiset suoraan hyvinvointialueen viranhaltijoille. Varoittelivat etten avaisi sähköpostiani lähiaikoina. No ei hätää. Pääsimme tiiviiseen keskusteluun, jossa esille nousivat tutut aiheet. Takaisinsoitto, omalääkäri, henkilökunnan käytös, hoitotakuu, hoitajapula ja tiedonsaanti.

Suurin ongelma on ollut liian pitkä viime takaisinsoitossa. Nyt alkaa jo näyttää paremmalta, koska olemme satsanneet siihen lisäresursseja. Tavoite on että jokainen ihminen saisi vastauksen kysymykseensä saman päivän aikana.

Aluehallituksen seminaarissa meille esittäytyi Harjun Terveyden johto ja heillä on käytössään nykyaikainen, ketterä palvelu, joka toimii. Hoitajapula on akuutti koko Suomessa. Mielestäni nyt on aika maksaa hoitajille lisää palkkaa kun katsoo heidän työn vaativuutta ja merkitsevyyttä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Vuorotyö vaatii myös veronsa. Hoitajat ovat palkkakuopassa ja se pitää korjata.

Oleellinen asia on miten ihmisiä johdetaan, kohdataan ja kohdellaan. Kohtelias ja toista arvostava käytös on avain hyvään. Se on tie kannustavaan ilmapiiriin, joka on keskeinen edellytys jaksamiselle ja hyvinvoinnille kaikissa yhteisöissä. Hyvä ilmapiiri on ansaittava joka päivä. Mokia sattuu meille kaikille. Nostetaan käsi pystyyn, pyydetään anteeksi.

Talouden tasapainottaminen vaatii sopeuttamista ja toimintojen järkiperäistämistä. Kun palkkakuluja lisätään, on säästettävä muualta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hyvinvointiohjelma konkretisoituu touko-kesäkuun aikana kun aluevaltuusto on tehnyt päätöksen. Täytyy katsoa luottavaisesti eteenpäin ainakin vuoteen 2025, jolloin taloutemme tulisi olla tasapainossa.

Viestintä on avainasemassa kaikessa. Eri ihmiset käyttävät medioita erilailla. Osalle painettu paperinen sanomalehti on se oikea, osalle netti ja digi. Yksinkertaisuus ja selkeys korostuvat. Mistä löydän puhelinnumeron ja nettilinkin kätevimmin? Meidän viestintätiimi on petrannut tiedotusta oleellisesti, iso kiitos siitä.

Vastaa