Idän ihme vetoaa tunteisiin

Idän ihme vetoaa tunteisiin

Kunshan on Hyvinkään ystävyyskaupunki Kiinassa. Syyskuun lopulla Kunshanin lukion rehtori ja johtajat vierailivat Hyvinkäällä. He majoittuivat Hotel Sveitsiin keskelle puhdasta suomalaista metsää.

Sininen taivas ja puhdas luonto reilun puolen tunnin päässä lentokentältä sai vierailta kiitoksen. Nautimme kahvia ja teetä lukion opettajienhuoneessa sekä kiersimme tilat läpi. Kunshanin kollegat olivat todella innoissaan alkavasta yhteistyöstä.

Liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen veti kaupunkimme ryhmää, johon kuului Härkävehmaan koulusta rehtori Päivi Korhonen, englannin opettaja Arja Nieminen ja erityisopettaja Kirsi Peltomäki. Lukiomme jäsenet olivat englannin opettaja Tuula Voutilainen ja kemian opettaja Jorma Kontiainen.

Tulkki Wei Lu on myös Hyvinkäältä kuin myös Uudenmaan Seuramatkojen toimitusjohtaja Jaana Mäkelä. Alkupalaverien jälkeen ryhmämme henki tiivistyi ja teimme koulujemme esittelydiat valmiiksi.

Ennakkoasenteeseeni vaikutti vuonna 2004 tekemäni työmatka Kiinaan. Ruuhkia, hyvää ruokaa, paljon ihmisiä. Kohteliaisuus ja toisen ihmisen huomioiminen ja kunnioittaminen kolahtivat tajuntaani Kiinassa.

Noin kahdeksan tunnin lento Helsinki-Vantaalta Shanghaihin sujui mukavasti lukien, syöden ja nukkuen. Sää perillä oli sopiva kesäinen, parikymmentä astetta ja aurinkoa. Sininen taivas osoitti että liikenteessä on siirrytty sähkön käyttöön.

Meitä ihastutti miljoonakaupungin siisteys. Roskat otettiin välittömästi kadulta pois. Sähköskoottereita oli valtavan paljon ja kypäräpakosta ei ollut tietoakaan eikä töötin käytössä nuukailtu. Hurjaa touhua ja ihme ettei risteyksissä kolissut.

Kännykkää kinalaiset käyttävät jopa aktiivisemmin kuin eurooppalaiset. WiFi toimii hyvin hotelleissa, mutta heidän WeChat on oikeastaan ainoa sosiaalisen median palvelu mihin pääsimme ilman VPN:ää. Somepaasto olisi voinut tehdä hyvää, mutta minkäs teet kun olet koukussa.

Metro toimi hienosti kunhan oppisi vielä kulkemaan porteista läpi. Ryhmämme näytti notkeutensa ja eikun yli tai ali yhdessä toisiamme tukien.

Shanghain valot näyttävät kaupungin suuruuden.

Vastaa