Iso ruusu kaikille valmistuville

Iso ruusu kaikille valmistuville

Koulun päättäminen ja valmistuminen on iso juttu ihmisen elämässä. Yksi etappi takana ja uusi polku alkaa.

Nuorelle on äärimmäisen tärkeää että jokainen otetaan huomioon. Onnittelu, olalle taputtaminen ja halaus muistetaan pitkään. Itsetunto vahvistuu ja nuori oppii uskomaan omiin kykyihinsä, vaikka välillä tuleekin takkiin.

Elämänhallintataito kehittyy. Siinä oppii kantapään kautta että hylättyyn koesuoritukseen maailma ei romahda vaan elämä jatkuu. Tappiot ovat parhaita kasvattajia. Kirpaisee mutta vahvistaa.

Opimme ja kypsymme eri tahtiin. Toiset tietävät jo yläkoulussa mikä minusta tulee isona, toiset kulkevat lukion läpi saadakseen aikaa miettimiseen omaa uraansa. Olen aivan varma että kun elää kunnollista ja turvallista elämää, jokainen löytää paikkansa.

Kiitettäviä ja laudatureita kokeista saalistavat opiskelijat pääsevät yleensä jatko-opiskelupaikkaan ilman pääsykokeita. Jatkossa yliopistot ja korkeakoulut painottavat sisäänotossa yhä enemmän ylioppilaskokeiden arvosanoja. Toki pääsykoeväyläkin säilyy, ja pitääkin säilyä, koska miettimisaikaa lukiossa hakeneet terästäytyvät ja tsemppaavat pääsykokeissa. Tärkeää on että jokainen nuori pääsee opiskelemaan, sillä kotiin jääminen on huonoin vaihtoehto ja johtaa helposti syrjäytymiseen.

Työ on monille hyvä keino tutustua mistä raha tulee ja mihin se kuluu. Se voi olla myös ponnahduslauta motivaation löytämiseen opiskelupaikkaa varten.

Ylioppilaat saavat joka vuosi ison huomien mediassa. Valkolakit, ruusut, todistukset ja stipendit täyttävät uutisten ja sosiaalisen median kentän. Yhtä arvokas saavutus on ammattioppilaitoksesta ammattiin valmistuminen. Se on konkreettinen. Sähköasentaja pääsee oikeisiin töihin. Ylioppilastutkinto on välivaihe jatko-opinnoille. Kunpa muistaisimme kannustaa ja arvostaa kaikkia kouluistaan valmistuvia nuoria ja heidän kotiväkeään. Olette ison ruusun arvoisia. Lämpimät onnittelut.

Vastaa