Kaikilla ei mene hyvin

Kaikilla ei mene hyvin

Hyvähän minun on hehkuttaa Hyvinkään hyvästä pöhinästä, kun minulla menee kohtuullisen mukavasti. Kaikilla ei mene todellakaan hyvin.

Vaikeuksiin on puututtava, se on meidän päättäjien tehtävä. Teimme kaupunginhallituksessa yhteisen päätöksen ja satsasimme vanhusten palveluihin. Hinta on 370 000 euroa ja saamme 15 hoitopaikkaa vanhuksille yksityiseen palvelutaloon.

Työttömien työllistäminen on iso haaste. Töitä piisaa rakennuksilla, it-firmoissa ja sairaaloissa. Rutiiniluontoisia töitä automatisoidaan ja tästä kärsivät esimerkiksi pankkitoimihenkilöt. Ennen niin varma ja mukava työpaikka ei ole enää itsestäänselvyys. Robotti tekee rutiinit, kone korvaa ihmisen. Asiakkaat hoitavat asiansa itse verkossa ja apua kysytään chatissa.

Yleensä hyvä koulutus tuo varman työpaikan. Uudellamaalla asuu maamme koulutetuin väestö ja se tietää rankkaa kisaa avoimiin työpaikkoihin. Olen havainnut tämän, kun seuraan vaimoni töitä pääkaupunkiseudulla. Projekteja ja määräaikaisia työsuhteita toinen toisensa jälkeen. Ei voi olla varma töiden jatkumisesta kun toimintoja yhdistetään ja projekteja menee toisaalle. Jatkuvasti on annettava parastaan ja kaikki on revittävä omasta selkänahasta.

Nuorten syrjäytyminen koskettaa meitä kaikkia. Monilla nuorilla on hyvä tuki kotona ja silti he ajautuvat sivuraiteelle. Kuvaan tulee monesti päihteet ja rikollisuus. Niinpä kierre on valmis. Meidän aikuisten työ on ennaltaehkäistä nuorten pahoinvointi. Tätä tärkeää työtä tekevät järjestöjen, kuntien, päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten koulutetut ammattilaiset.

Terveys on numero yksi kaikilla mittareilla mitattuna. Osaammeko arvostaa riittävästi hyvää oloa ja perusarkea? Olemmeko onnellisia? Kun terveys pettää, apuverkko ja läheiset ihmiset auttavat. Entä yksinäiset? Miten autamme heitä? Henkiset vaikeudet ja masennus vaativat pitkää kuntoutusta, terapiaa ja jopa alan vaihtoa.

Toivon että kuntalaiset jatkaisivat aktiivista yhteydenpitoa päättäjiin ja työntekijöihin. Rakentava palaute on paras kehittämisen muoto. Tappelemalla emme saa tuloksia, ainoastaan pahoinvointia. Kohtaamalla, kuuntelemalla ja yhdessä tekemällä voimme lisätä hyvinvointia ja onnellisuutta.

 

Vastaa