Koukussa liikuntaan

Koukussa liikuntaan

Mielihyvää tuottavasta toiminnasta voi tulla riippuvaiseksi. Musiikki, kirjallisuus, taide, puutarhanhoito, tietokonepelit ja autolla ajaminen voivat viedä meidät kevyeen virtaavaan olotilaan. Kun ajan ja paikan taju katoavat, suoritus menee kevyesti ja vaivattomasti, lähestymme flow-tilaa. Tätä täytyy saada lisää.

Liikunnasta on tullut minulle huumetta. Elämäntapa. Treeni, ruoka ja uni. Kun nämä ovat tasapainossa, olen onnellinen. Lapsuuden myönteiset kokemukset ja kotiväen kannustaminen lasketteluun, jääkiekkoon ja jalkapalloon jättivät minun ikuisen liikuntakipinän. Myös koulujen liikuntatunnit- ja opetus olivat huippuluokkaa. Liikunnasta tuli jatkuva harrastus ja myöhemmin myös ammatti.

Opiskeluaikanani tein gradun ihmisen luontosuhteesta ja -kokemuksesta. Kierrätimme kollegani kanssa peruskoulun yläluokkalaisia Kämärin luontopolulla Varkaudessa. Kyselimme nuorilta mitä he kokivat ja mikä jäi mieleen. Yhden tytön vastaus oli yllättävästi, Jaska. Siinä oli meikäläisen lopputyölle flow-tunnetta kerrakseen. Jäipä gradustakin jotakin mieleeni.

Hyvinkäällä on erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Etäisyydet ovat lyhyet. Polkupyörällä pääsee miltei jokaiseen liikuntapaikkaan.

Yli viisitoista vuotta sitten aloitimme kollegoiden kanssa sählyn. Pelasimme aluksi Hyvinkään Sveitsin lukion salissa ja myöhemmin Hyvinkään yhteiskoulun lukion salissa.

Vähitellen hyvä pelitunnelma sai mukaan muita tuttujamme. Siirryimme isommalle kentälle Hyrian saliin Karankadulle. Äijäporukka on ollut uskomattoman hyvä. Siinä yhdistyvät entisaikojen tähtien taito ja nykyajan hillitön into juosta reikäpallon perässä. Joukossamme on myös kovakuntoisia miehiä, jotka satsaavat enemmän vauhtiin kuin pallonkäsittelyyn.

Meitä yhdistää liikunnan riemu ja yhdessä pelaaminen. Se on uskomattoman hieno tunne kun välillä kuuluu klap klap klap ja verkko heilahtaa. Joukkuepelin hurmaa pääsee kovin harvoin kokemaaan yksinäisenä hölkkääjänä. Lauantaipelin jälkeen on kova testosteroni- ja endorfiinimyrsky päällä saunaan mennessä. Ja pakarat sopivasti jumissa pari päivää sählyn jälkeen.

Olenko urheiluhullu? Joidenkin mielestä varmaankin. Saan liikunnasta hyvän olon ja mielen. Ihminen on luotu liikkumaan. Myös urheilun seuraaminen kuuluu kuvioihini. Toisaalta voisihan olla huonompiakin harrastuksia.

 

 

 

Vastaa