Maalaisjärkeä johtamiseen

Maalaisjärkeä johtamiseen

Miksi johtaminen on vaikeaa? Saamme kuulla liian usein esimerkkejä huonosta johtamisesta.

Työpaikoilla, järjestöissä ja kaikkialla missä ihmisiä toimii yhdessä on johtajuusongelmia. Pomo on etäinen ja toimii kaukana työntekijöistä. Norsunluutornista on hyvä heitellä meilejä tasaisin väliajoin.

Sähköpostijohtaminen on tämän päivän kirosana. Hyvä tiedottaminen on toinen juttu. Ihmisiä pitäisi johtaa omalla esimerkillä ja aidosti kohtaamalla. Digivälineet ovat loistavia työvälineitä.

Ihmisen kuunteleminen, kunnioittaminen ja kannustaminen on parasta mitä esimies voi työyhteisössä tehdä. Töissä ahertavat koulutetut ammattilaiset. He osaavat tehdä työnsä hyvin. Luotetaan heihin.

Vastuun antaminen lisää motivaatiota ja sitouttaa ihmiset työhön. Kun voi itse vaikuttaa omaan työhönsä, moni perustelee viihtyvyyttään.

Mielestäni esimies on kuin päävalmentaja joukkueessa. Hän vastaa kokonaisuudesta, tukee ja tsemppaa ryhmäänsä parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Pomo vastaa myös kun kaikki menee mönkään. Avoimesti ja nopeasti. Hän turvaa joukkueensa selustan. Pomokin saa epäonnistua, onneksi.

Esimies puuttuu nopeasti ongelmiin. Jos kukaan ei puutu, mikään ei muutu, toimii käytännössä. Minua ottaa päähän kun moni meistä pomoista on niin löppöhousuja ettei pysty katkaisemaan esimerkiksi epäasiallista käyttäytymistä. Pelätäänkö me jotakin?

Toki ihminen suuttuu ja hyökkää päälle kun puututaan. Eihän minussa ole mitään vikaa, eihän. Niinpä. Tämä kuuluu pomon hommiin. Antaa tulla vaan ja eteenpäin.

Epäasiallinen kohtelu, kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, selän takana puhuminen ja somessa riehuminen ovat nykyisin liian yleistä. Tätäkö me siedämme? Näinkö sivistyneet ihmiset käyttäytyvät. Come on. Maalaisjärki käyttöön. Olen monesti kiitellyt savolaistaustaani ja hyvää kotikasvatustani. Kiitos ja anteeksi. Näillä sanoilla pääsee jo pitkälle.

En ole tarpeeksi hyvä esimies vieläkään. Kokemusvuosia on kertynyt kohtuullisesti ja poliittinen johtajuus vielä päälle. Koen oppivani joka päivä jotakin uutta ihmisten johtamisesta. Vai olisiko haasteellisinta kuitenkin itsensä johtaminen?

Vastaa