Olemme ihmisiä, emme koneita

Olemme ihmisiä, emme koneita

Olen iloinen että on töitä. Lupaan valittaa vähemmän, vaikka välillä olisikin raskasta ja väsyttäisi. Hyvä työpaikka on enemmän kuin lottovoitto. Osaammeko arvostaa työtä riittävästi? Tässä on meillä jokaisella peiliin katsomisen paikka.

Toinen perheemme palkkaa ansaitsevista aikuisista kuuluu pätkätyöläisiin. Pätkätyöläisille on ominaista, että he välillä joutuvat olemaan työttömänä pitempiäkin aikoja omasta aktiivisuudesta huolimatta.

Itse tuskin jaksaisin elää niin suuressa jatkuvassa muutoksessa ja epävarmuudessa. Kun pitkälle kouluttautunut ja työstään innostunut ihminen jää projektitöiden jälkeen ilman työpaikkaa on se kova juttu kenelle tahansa.

Meidän yhteiskunnassamme arvostetaan ihmistä liikaa sen mukaan onko hän töissä tai mitä töitä hän tekee. Pitempi työttömyysjakso johtaa aina leimautumiseen ”laiskaksi työttömäksi”, jota yhteiskunnassamme halutaan aktivoida hakemaan töitä. Suurin osa pystyy työnhaun tekemään ilman turhaa paapomista, vaikka usko omaan osaamiseen onkin joskus tiukilla. Myös uskomattoman pitkät hakurumbat rasittavat ja turhauttavat.

Työn hakeminen on kokopäivätyötä. Hakemuksia on lähetettävä koko ajan. Toki asuinpaikka Hyvinkäällä on optimaalinen. Uusimaa ja Suomen kasvukäytävä tarjoavat työpaikkoja. Toisaalta päteviä hakijoitakin on runsaasti.

Ikuinen virka kunnalla tai valtiolla on mennyttä aikaa. Enää ei missään ole vakituisia eläkevirkoja. Uudet työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Itsensä työllistäminen on nykyajan kansalaistaito. Ihmisen on ansaittava joka päivä työpaikkansa. Tulos tai ulos-mentaliteetti raastaa mieltä ja kroppaa. Kilpailu on jo turhankin kovaa.

Pätkätyöläisillä projektien jatkuminen ja niihin uuden rahoituksen hakeminen sekä ennen kaikkea saaminen ratkaisee työn jatkumisen. Siinä on hankala suunnitella tulevaisuuttaan vuosiksi eteenpäin. Pankit ovat tiukentaneet perusteitaan asuntolainan myöntämiselle. Pätkätyöläinen jää kakkoseksi.

Mielestäni on tärkeää pystyä tekemään töitä opiskeluaikana, lomilla ja jopa viikonloppuisin. Jalka oven väliin-taktiikka vie kohti työpaikkaa. Vaikka saisit kuinka pieniä pätkiä tahansa, tee hommat täysillä ja pyri kehittämään ja kehittymään joka päivä. Hyvä maine ja oikea asenne kantaa.

Mitä työnantajat edellyttävät hakijalta? Kun seuraa työpaikkailmoituksia, ihmettelen mistä löytyy tuollaisia superihmisiä. Hyvä koulutus, monipuolinen työkokemus, kielitaito, hyvät vuorovaikutustaidot, sosiaalisen median virtuoosi ja osaa vielä johtaa itse itseään. Niinpä. Eihän meistä kukaan täytä noita vaatimuksia.

Vietämme työpaikalla melkoisen ison osan valveillaoloajastamme. Työstä voi ja kannattaa tehdä mukava. On tärkeä kiinnittää huomiota omiin alaistaitoihin. Vaadimme esimiehiltämme paljon, mutta meidän pitää myös itse pystyä olemaan hyviä työntekijöitä. Siitähän tässä työssä olemisen taidosta on kyse.  

Ai niin ja se meidän perheen pätkätyöläinen, aina on kuitenkin töitä löytänyt ja intoa työn tekemiseen virrannut. Olemme ihmisiä, emme koneita. Onneksi.

 

 

 

Vastaa