Päivää, kiitos, anteeksi

Päivää, kiitos, anteeksi

Päivää, kiitos, anteeksi. Kolme tärkeää sanaa. Muistanko sanoa ne päivittäin?

Arvoisa juhlaväki, hyvät naiset ja herrat. Hyvinkään sotaveteraanit Esko Mälkki ja Kalevi Päivinen. On hienoa että olette tulleet juhlaamme.

Opiskelu kantaa eteenpäin. Suomessa on hyvät koulut ja hyvät opettajat. Meillä arvostetaan koulutusta. Jos leikataan, se on pois meiltä kaikilta. Sivistyksen kivijalkaa ei ole varaa murentaa. Myös muu maailma on kiinnostunut meidän taidoista ja koulutusjärjestelmästä. Koulutusvienti ulkomaille on alkanut.

Lukion jälkeen jatketaan opiskelua. Korkeakoulututkinnon suorittaminen on edelleen hyvä investointi Suomessa. Opiskeluun käytetty raha, aika ja vaivannäkö poikivat yleensä varmemman työpaikan ja paremman ansion kuin toisen asteen koulutus.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Roope Uusitalo kertoo että yliopistokoulutuksen hankkinut suomalainen mies tienaa verojen jälkeen työuransa aikana keskimäärin 550 000 euroa enemmän kuin toisen asteen koulutuksen hankkinut mies. Naisilla sama ero tuloissa on noin 440 000 euroa.

Läheskään kaikki maisterit eivät yllä huipputuloihin, sillä palkkaerot ovat suurimpia korkeasti koulutettujen välillä. Myöskään kaikki yliopistotutkinnon suorittaneet eivät löydä hyväpalkkaista työtä. Projektit ja määräaikaiset työsuhteet ovat arkipäivää nykyisin.

Vaikka akateeminen työttömyys on lisääntynyt, niin korkeakoulutettujen työttömyysaste on selvästi matalampi kuin perus- ja toisen asteen koulutuksen saaneilla.

Hyvällä koulutuksella on myös muita myönteisiä vaikutuksia. Koulutus parantaa terveyttä, pidentää elinikää, lisää työtyytyväisyyttä, pienentää työttömyyden ja työkyvyttömyyden riskiä, vähentää rikollisuutta, parantaa mahdollisuuksia avioliittomarkkinoilla ja pienentää avioeron riskiä.

Millaista tulevaisuuden työelämä on? Korvaako kone ihmisen? Robotti-reksi voisi olla mahdollista. Ossi ja Aku voisivat tulostaa mallikappaleen luokassa B7 3D-tulostimella. Osan töistäni robotti hoitaisi todennäköisesti paremmin. Ihmisillä on edelleen etu tehtävissä, jotka vaativat empatiakykyä, sosiaalisia taitoja, kriittistä ajattelua, luovuutta sekä sosiaalisten ja tiedollisten taitojen yhdistämistä. Lisäksi jonkun pitää rakentaa ne koneet, jotka korvaavat ihmistyötä.

Millaisia taitoja teidän nuorten pitäisi hallita töissä? Järjestimme tässä salissa marraskuun puolivälissä työelämäoppitunnin. Vieraanamme oli yrittäjä, kauppatieteiden maisteri, lakimies ja pankin asiakasvastaava. Heistä kolme oli valmistunut meidän lukiosta. Viesti nuorille oli osuva. Asenne, käytöstavat, ensivaikutelma, pukeutuminen ja rohkeus. Lähtekää Hyvinkäältä lukion jälkeen äkkiä opiskelemaan. Koko Suomi on mahdollisuutena. Ja myös ulkomaat.

Meidän lukio pääsi mukaan Lukiot työelämään-hankeeseen. Siinä opetetaan työelämän pelisääntöjä, taitoja ja yrittäjyyttä. Naapurikunnista mukana ovat Mäntsälän ja Nurmijärven lukiot. Yrittäjyyskasvatus on Hyvinkäällä keskeisessä roolissa. Se kuuluu opetusohjelmaan eskarista lukioon saakka. Kaupungin johto tukee teemaa erinomaisesti. Te nuoret kannatte ison vastuun. Verot, hyvinvointi, kilpailukyky, meidän eläkkeet ja sosiaaliturva. Luotan teihin. Hyvin te pärjäätte. Ottakaa rauhassa vaan.

Eräs työnantaja tiivisti nykyajan työelämän vaatimukset kolmeen sanaan. Näitä tulisi käyttää päivittäin. Ja mieluiten useita kertoja. Sanat ovat hyvän elämän ja hyvien käytöstapojen perusta. Näillä pärjää jo aika pitkälle. Päivää, kiitos, anteeksi.

Lämpimät onnittelut teille nuorille. Aivan hetken kuluttua lakitetaan 18 uutta kaunista ja komeaa ylioppilasta. Iso urakka on tehty. Tämä lisää itseluottamustanne. Nyt pyritte ahkerasti seuraavaan opinahjoon. Kiitos ja onnittelut kotiväelle. Kiitos lukiomme hyville opettajille ja palvelevalle henkilökunnalle. Kuten olen usein maininnut, korostan jälleen joukkuehenkeämme. Olemme iso osa Team Hyvinkäätä. Kukaan ei pärjää yksin. Meidän porukan hyvä yhteistyö ja toisen auttaminen kantaa hedelmää. Nyt juhlitaan ylioppilaita ja maamme itsenäisyyttä.

Hyvät nuoret. Ylioppilaan merkiksi, olkaa hyvät ja laittakaa valkolakki päähänne. Rehtorina, minulla on valtuudet ja suuri kunnia julistaa teidät ylioppilaiksi.

Vastaa