Pidä oma pääsi

Pidä oma pääsi

Marko Jantusen tarina pistää palan kurkkuun. Kuuntelin hänen sanojaan ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Nyt hän on ollut kuivilla kaksi ja puoli vuotta.

Entisen huippujääkiekkoilijan ensimmäinen mielihyvän koukku iski tajuntaan kolmevuotiaana kun hän oppi luistelemaan. Tämähän sujuu ja varsinkin takaperin. Tätä on saatava lisää. Kahdensanvuotiaana Jantunen kirjoitti kouluaineessaan että hänestä tulee isona NHL-kiekkoilija. Unelma iskostui Jantusen mieleen. Tavoite siivitti hänet ponnistelemaan yhä kovemmin. Ja tulosta tuli.

Jantunen puhui lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille Elämäni Sankarin järjestämässä hyvinvointiaamupäivässä. Moni nuori kilpailee tosissaan ja haaveilee menestyksestä. Jantuselle tuli menestystä, 16-vuotiaana SM-liigaan ja edelleen ammattilaisuralle aina NHL-matseihin ja maajoukkueeseen saakka.

Hänellä oli kaikki mitä oli toivonut ja varallisuutta oli kertynyt uran jälkeistäkin elämää varten. Jokin meni pieleen. Yksi ainoa huumenuuhkaisu vei miehen mennessään.

Pikkupojan luistelukoukku oli vaihtunut päihdekoukkuun. Miksi? Jantusen mukaan hänellä ei ollut enää riittävän suuria unelmia eikä tavoitteita. Kaikkea oli ja peli sujui. Mielihyvää oli haettava muualta, keinotekoisesti.

Marko Jantusen peliura jatkui jonkin aikaa, vaikka elämäntyyli oli kaikkea muuta kuin huippu-urheilijamainen. Alkoholia, lääkkeitä ja huumeita. Miksi kukaan ei puuttunut? Totaalinen stoppi sattui kun hän ensimmäisen kerran jäi pois töistä eli treeneistä krapulan takia. Soitto joukkueen lääkärille ja tekosyy kehiin. Siitä alkoi Jantusen suistuminen yhä syvempään rotkoon, josta hän ei päässyt enää itse pois.

Avominne päihdeklinikka Riihimäellä pelasti Jantusen hengen. Hänet vietiin sinne niska-pers-otteella, väkisin. Siitä alkoi Jantusen raitistuminen ja täydellinen nollatoleranssi kaikkiin päihteisiin. Nykyisin Jantunen valistaa nuoria päihteiden vaaroista ja ennen kaikkea opettaa pitämään oman päänsä.

Hyvä perusarki on parasta. Työtä, opiskelua, hyviä harrastuksia ja suuria unelmia. Niillä on taipumus toteutua.

Vastaa