Puheenparsi kääntyy Savon murteelle

Puheenparsi kääntyy Savon murteelle

Aavaranta, Pyhäselkä, Pohjois-Karjala. Suomen kesä parhaimmillaan. Mukavia ihmisiä. Upea luonto.

Ajelimme perheeni kanssa kyläreissulle Joensuuhun kauniina heinäkuun päivänä. Matka taittui savolaisen kotiseutuni Juvan ja Varkauden kautta.

Tuntuu aina yhtä mukavalta kun ajelee maamme talouskasvun veturista kohti rauhallisempia seutuja. Suunnilleen Pertunmaan Kuortin kohdalla kun heräilen kahvipaussille, huomaan kääntäväni puheenparren Savon murteelle. Rouvan kyydissä on turvallista ja hyvää aikaa rentoutua. Autossa meillä on tovi yhteistä aikaa, voisin sanoa laatuaikaa. Matka johonkin. Matka synnyinseuduillemme.

Saavuimme tehdaskaupunki Varkauteen. Korkeat savupiiput muistuttavat siitä, mistä paikkakunnan väki on saanut leipänsä. Metsäteollisuus ja tehdas keskellä kaupunkia vesistön äärellä. Muistan kun 1980-luvulla monien autojen takaikkunoissa luki ”Suomi elää metsästä”. Taisi meidänkin Saabissa olla sellainen tarra. Onneksi tänä päivänä metsäteollisuus on jälleen nousussa uusien investointien ja rakentamisen kautta.

Tapasin tulevan rouvani reilut kolmekymmentä vuotta sitten maineikkaassa hotelli Taipaleen diskossa. Viime vuodet se on ollut tyhjillään ja terassilla on kasvanut käsivarren paksuista koivua. Nyt jäljellä on enää monttu puretun hotellin jäljiltä. Tilalle ollaan rakentamassa kerrostaloa puusta, onneksi.

Hieman haikein mielin jatkamme matkaamme kohti Joensuuta. Siellä asuvat äitini ja siskoni perheineen. Vastaanotto ja sapuskat olivat jälleen mitä parhaasta päästä. Joensuu on tasaisesti kasvava Itä-Suomen keskus. Nostokurkia on kaupunki täynnä uusien asuntojen rakentamisen myötä. Yliopisto ja palvelut tuovat kaupunkiin lisää nuoria aktiivisia kansalaisia. Savonlinnan opettajakoulutuksen siirto Joensuuhun on yksi merkki tästä.

Torin alle rakennetaan parkkihallia. Täälläkin näkee että Suomessa on menossa kauan odotettu nousukausi. Joensuu satsaa rokkiin. Ilovaarirock käynnisti kesän parhaan viikon, kuten Joensuussa hehkutetaan. Varsinainen Ilosaarirock kestää kolme päivää heinäkuun puolivälissä maamme kärkikastiin kuuluvien artistien tahdittamana. Kaikessa kuuluu ja näkyy ihmisten hyvätahtoisuus, iloisuus ja yhdessä tekeminen. Elämä sykkii.

Vastaa