Puhutaanko säästä koskaan liikaa?

Puhutaanko säästä koskaan liikaa?

Onhan tämä kesä ollut kerrassaan upea. Kolean vapun jälkeen taivas repesi ja alkoi kunnon kesäkelit. Ja samalla alkoi sään ihmettely.

Auringon voima on merkillinen varsinkin meille suomalaisille. Ihmiset oleskelevat ulkona ja juttelevat naapureiden kanssa viedessään roskapussia pönttöön. Ihmiset ovat hyväntuulisia, pukeutuvat väljemmin ja liikkuvat enemmän jalkaisin ja polkupyörällä. Kovimmilla helteillä treeni on syytä tehdä aikaisin aamulla, jolloin ilma on raikas.

Meitä on moneksi ja pitkään jatkunut lämpö saa osakseen myös negatiivisia kommentteja. Ihmettelen. Toisaalta ymmärrän vanhuksia ja sairaita, joille pitkään jatkunut kuumuus on vaaraksi terveydelle. He saattavat unohtaa juoda riittävästi, jolloin tarvitaan tiputushoitoa. Kun vielä useissa sairaaloissa sisäilma ei vaihdu kunnolla, se on kestämätön paikka.

Luonnon kannalta kuiva ja lämmin kesä on huono. Marjasato jää pieneksi ja pohjavedet ovat alhaalla. On päädytty jopa kehoittamaan vähentämään vedenkulutusta. Mökkikaivot uhkaavat kuivua. Eipä mikään ihme jos juomavedellä pestään auto ja huuhdellaan vessa. Luulisi nykyaikana löytyvän ratkaisu sadeveden keräämiseen katoilta hyödyksi vaikkapa vessan huuhteluun. Tosin ensin pitää sataa.

Loppukesästä helle purkautui paikoin kovina ukkospuuskina ja vettä tuli hetkessä oikein tulvimalla. Sekään ei ole hyvä. Tarvittaisiin tasaista sadetta ja välillä poutaa. Helpommin toivottu kuin tehty.

Aurinkopaneelien käyttö energian talteenotossa yleistyy. Kauppakeskukset ja keskusvarastot ovat ottaneet vahvan kopin. Kotitalouksiin paneeleita asenneteen vähitellen kunhan hinnat laskevat.

Tuulettimien ja ilmalämpöpumppujen kauppiaat ja asentajat tekivät kovan tilin tänä kesänä. Kuumassa asunnossa on hankala nukkua kun hikeä pukkaa ja lakanat kastuvat.

Tuskailin muutaman yön ja sitten siirryin lattialle laatan päälle. Vielä parempi veto oli nukkua ulkona. Läheiseni kyllästyivät hohhailuuni etsiessäni parista kaupasta moskiittoverkkoa tuloksetta. Kaikki myyty. Digiajan verkkokauppa pelasti ja minulle ojennettiin paketti, jossa oli retkeilyyn tarkoitettu moskiittoverkko oikein vetoketjulla. Ensimmäisen yön jälkeen hoksasin laittaa korvatulpat, koska liikenteen ääni kantautuu yllättävän hyvin äänettömässä kesäyössä.

Moskiittoverkko takaa kunnon yöunet ulkona.

Vastaa