Talous kuntoon ja kohti 2020-lukua

Talous kuntoon ja kohti 2020-lukua

Rahat on loppu ja säästöt iskevät. Tämä on tuttua monessa kunnassa nykyään ja tulevina vuosina.

Uudet veronmaksajat ovat tiukassa ja palveluita pitäisi kehittää. Mahdoton yhtälö. Menot ovat suuremmat kuin tulot. Jokainen tietää ja tuntee sen omassa nahassaan ettei näin voi jatkua.

Mistä kunnat saavat rahaa. Yksinkertaisinta on myydä omaisuutta. Hyvinkäällä on onneksi mitä myydä. Sveitsin alueen tontit myyntiin, kun Härkävehmaan koulu ja Sveitsin lukio puretaan. Valitus kaavoituksesta on rauennut ja pääsemme tekemään asemakaavaa tulevana vuonna. Hyk tyhjenee reilun vuoden kuluttua ja lähellä keskustaa pääkadun varrella oleva tontti kiinnostaa ostajia.

Myynnillä saamme rahaa investointeihin ja karsimme pois turhia ylläpitokuluja. Vanhoja rakennuksia ei kannata pitää yllä samaan aikaan kun rakennamme uutta nykyaikaista opetustilaa. Metsäkaltevatalo ja Kipinä valmistuvat aikataulussaan vuonna 2020.

Hyvinkäällä ja monessa muussa kunnassa lapsien määrä vähenee tulevina vuosina. Se tarkoittaa sitä, että koululaiset mahtuvat olemassa oleviin kouluihin. Aseman koulu päätettiin rakentaa uudelleen valtuuston päätöksellä. Kustannusarvio on 17,6 M€. Nyt ajateltava järkevästi ja otettava Aseman koulu uudelleen pöydälle päätettäväksi? Tilanne on muuttunut niin oppilaiden määrän kuin talouden suhteen. Olisiko järkevää rakentaa Hangonsillan päiväkodin yhteyteen alakoulu?

Toinen tulonlähde ovat kullanarvoiset veronmaksajat. Kunta elää työssäkäyvistä ihmisistä. 19,75 % on Hyvinkään nykyinen veroprosentti. Sitä ei tule nostaa jatkossakaan. Vetovoima ja pitovoima riippuu pitkälti veroista. Kiinteistövero rokottaa pienituloisia eläkeläisiä, jotka muuttavat omakotitaloista kerrostaloihin lähelle kaupan palveluja.

Rakennetaan keskustaan erikokoisia asuntoja ja muistetaan myös varata autojen parkkipaikoille riittävästi tilaa. Suomi on pitkien yhteyksien maa ja kuljemme kumipyörillä vielä pitkään, jatkossa  sähkömoottorilla ja hybridillä.

 

Vastaa