Tehtävänä tuhota vihollinen

Tehtävänä tuhota vihollinen

Sotaveteraanit puhuivat ja väki kuunteli. Herrat Esko Mälkki ja Mauno Tenhovirta saapuvat lukiolaisten täyttämään liikuntasaliin reippain askelin. Rehti asenne ja pirteä mieli suorastaan huokuivat miesten olemuksesta.

Opiskelijat Saara Pumpanen ja Aaro Rautanen olivat valmistautuneet haastattelemaan veteraaneja opettaja Kirsi Valajärven ohjauksessa. Nykyajan nuoret ovat kypsiä, valveutuneita ja rohkeita oppimaan uutta. Saara ja Aaro ovat olleet kehissä ennenkin. Europarlamentaarikko Henna Virkkusen vierailun juonto oli hyvää harjoittelua tulevaan aiemmin syksyllä.

Salin yleisö suorastaan herkistyi kuuntelemaan Tenhovirran ja Mälkin tarinoita. Miten noin iäkkäät miehet voivat olla noin pirteitä ja hyväkuntoisia? Miesten asenne elämään ja vaikeuksiin on ollut huippuluokkaa. Erityisesti mieleeni jäi Tenhovirran vastaus nuorten kysymykseen, mikä sodasta jäi mieleen? ”Viihdyin rintamalla. Olin niin nuori että ajattelin ettei minulle voi käydä huonosti. Tehtävänä oli vihollisen tuhoaminen.”  Yksinkertainen päämäärä käskyn noudattamisesta silloin 19-vuotiaalta nuorukaiselta. Siis meidän abien ikäinen. Kun katselen lukiolaisia, lapsiahan he ovat, ei ainakaan rintamalle.

Tenhovirta kertoi että hän laittaa kärpäsenkin tyhjään tikkuaskiin ja laskee ulos vapauteen. Sodassa niin ei voinut toimia, muuten olisi käynyt huonosti. ”Me voitetaan tämä taistelu”, oli selviytymisen ydin. Ryhmän henki oli eteenpäin menevä. Ei vaivuttu epätoivoon, vaikka oli miten vaikeaa tahansa. Korsuissa laulettiin ja kuunneltiin radiota. Huumori auttoi jaksamaan.

Lukion väki sai parasta mahdollista historiatietoa kun ensin katsoimme Kinomassa Tuntemattoman Sotilaan keskiviikkona ja seuraavana aamuna 30.11. Talvisodan alkamispäivänä veteraanit syvensivät oppeja omista kokemuksistaan. Opettajat Kirsi Valajärvi ja Erja Eteläinen tekivät hyvän työn Suomen 100-vuotisjuhlien merkeissä. Kollegani sanoi elokuvan pyörivän silmissään, kun hän kuunteli ja videoi veteraanien kertomuksia.

Tunne Suomen itsenäisyyden vaiheista ja ihmisten ponnisteluista sodan karussa miljöössä tunkeutui meidän kaikkien sydämiin. Iso kiitos tekijöille, isänmaan puolesta.

Vastaa