Töitä – millä eväillä?

Töitä – millä eväillä?

Harvoin lukion abiturienteilla on näin mahtavaa tiistaiaamua. Aamiainen Hotel Sveitsin pääsalissa. Pöydät täynnä terveellistä ruokaa. Ei ihan tavallinen kouluaamu. Tankit täyteen ja hyvällä mielellä Työelämä-teemapäivään.

Olemme mukana Lukiot työelämään -hankkeessa, jota koordinoi ja rahoittaa YES-Uusimaa. Hankkeen tavoitteena on opettaa nuorille työelämätaitoja ja perehdyttää tämän päivän työelämän vaatimuksiin.

Hotellinjohtaja Marja-Liisa Karhu toivotti abit tervetulleiksi ja aloitti puheensa osuvasti. Hänen mielestään uuden työntekijän rekrytoinnissa on lähdettävä liikkeelle hyvistä käytöstavoista. Tervehditään, katsotaan silmiin ja kätellään topakasti. Työhakemuksen alussa on syytä kuvailla itseään lyhyesti ja kertoa tavoitteistaan ja unelmistaan.

Mitkä ovat työntekijän ominaisuuksia, joilla pärjää varsin hektisessä yhteiskunnassa. Vuorovaikutustaidot, on tultava sujuvasti toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Vaikka meillä on digi ja robotit, ihminen on tärkein. On oltava joustava, sillä töksäyttelyllä ei saada aikaan hyvää työilmapiiriä.

Viestintä niin suullisesti kuin kirjallisesti on johtamista. Sosiaalisen median käyttö on välttämättömyys. Siellä ovat nykyiset ja tulevat asiakkaat sekä veronmaksajat. Monipuolinen kielitaito on eduksi.

Miten erotut kymmenien hakijoiden joukosta? Soita pomolle kun olet lähettänyt hakemuksen, myy itsesi. Videohakemus on viimeistä huutoa. Tiivistä sanomasi muutamaan minuuttiin. Tätä on syytä treenata kouluissa.

Luentojen jälkeen nuoret tekivät ansioluettelojaan lukiossa ohjatusti. Loppukommentit olivat myönteisiä. Jatkossa samanlainen päivä olisi paikallaan toisen vuoden opiskelijoille.

Päivän keskeisin anti oli rohkaista nuoria olemaan aktiivisia ja laittamaan itsensä likoon täysillä. Ketään ei tulla kotoa hakemaan. Tärkeintä on yrittää hyvällä asenteella ja oppia tekemällä. Joskus myös kantapään kautta.

Hotel Sveitsi tarjosi hulppeat puitteet abien työelämä-teemapäivään.

Vastaa