Turvaton olo

Turvaton olo

Missä on ihmisten moraali? Missä on toisen ihmisen omaisuuden kunnioittaminen? Romukopassa, mielestäni.

Tuntuu että kaikki on vapaata riistaa, äkkiä mulle ja rahoiksi, josta saan hetken mielihyvän. Ja sekin sammuu äkkiä. No eikun uutta keikkaa kehiin. Tavaraa riittää ja työkalut on repussa. Viis siitä vaikka joku näkee tai valvontakameran video ei paljon poliisin näpeissä paina kun eivät he ehdi näin pikku rötöksiä tutkia.

Epärehellisyys vie perikatoon ja rötöstely tulisi katkaista nopeasti, sillä helppo raha verkon kautta koukuttaa. Tuki ja hoitoonohjaus olisivat oikeita toimenpiteitä. Mutta kun ei meillä ole rahaa eikä tekijöitä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen riittävästi.

Vastuu on meillä aikuisilla ja perusta oikealla ja väärälle lähtee kotoa vanhemmilta. Ymmärrän että elämä rassaa muiden muassa yksinhuoltajia ja työttömiä. On täysi työ pitää lapset ja itsensä ruuan ääressä, ja aina ei ole voimia puuttua kasvatukseen ja rajoihin, koska arki vie voimat.

Meillä on maailman parhaat opettajat ja koulujen henkilökunta. Yleissivistys ja oppiminen on koulujen ja oppilaitosten tehtävä. Toki kasvatamme samalla toisen ihmisen kunnioittamiseen ja hyviin käytöstapoihin. Elämän arvostamiseen kokonaisuutena. Silti liian moni nuori putoaa kelkasta kelmin tielle. Miksi?

Kymmenkunta pyörää on varastettu Kipinän telineistä reilun kahden vuoden aikana. Osa pyöristä on ollut kalliita sähköavusteisia pyöriä. Kaikista tapauksista on tehty poliisille rikosilmoitus ja valvontakameroiden kuvia on heidän pyynnöstään lähetetty tapausten selvittämiseksi. Kunnon lukkokaan ei välttämättä varasta pidättele, sillä akkukäyttöinen rälläkkä laulaa ja peli on selvä.

Isossa kuvassa pyörävarkaudet saattavat tuntua mitättömiltä, mutta se tunne että sinun omaisuuteen kosketaan väkivalloin, sattuu. Pienestä rötöksestä mopo voi keulia ja karata käsistä.

On turvaton olo. Miten tästä eteenpäin? Nyt on kunnon ryhtiliikkeen aika ja laitetaan stoppi rötöstelylle.

Vastaa