Vanhojen tanssit on ja pysyy

Vanhojen tanssit on ja pysyy

Lukio on muuttunut ja tulee muuttumaan. Digitaalisuus on jo nyt arkipäivää. Vanhojen tanssit on ja pysyy. On hienoa että lukion hyvät perinteet jatkuvat.

Vanhojen tanssit ovat nuorille ensimmäinen todellinen sivistyneen käyttäytymisen ja toisen ihmisen kunnioittamisen harjoitus. Jo toisen ihmisen pitäminen kädestä kiinni ja hänen tahtiinsa tyylikkäästi liikkuminen vaatii tuntien ponnistelun. On hienoa nähdä miten nuoret aikuistuvat ja kypsyvät kurssin aikana. Seitsemän viikkoa tekee ihmeitä.

Iso kunnia ja kiitos lukioiden liikunnanopettajille. Heillä on ammattitaito johtaa ja opettaa isoja ihmismassoja. Tahti, järjestys ja tanssin ilo ovat uskomattoman upeita. Heidän avulla arempikin nuori oppii luottamaan itseensä ja tukemaan pariaan tanssin pyörteissä.

Nuoret ja kotiväki aloittavat valmistautumisen vanhojen päivään hyvissä ajoin. Välillä liiankin aikaisin. Rahanmeno, hermoilu puvuista ja tanssiparista alkaa heti elokuussa koulujen alkaessa. Vähempikin riittäisi. Pukua voi lainata tai vuokrata. Entisaikaan tosiaan lainattiin sukulaisten vanhoja asuja. Nykyisin päivästä on tullut kauneuden ja komeuden juhla. Olisiko syytä palata vanhaan hyvään aikaan?

Ihastelen suuresti nuorten asennetta. He ovat kuin eri ihmisiä abien lähdön jälkeen. Nuorista on tullut lukion vanhimpia. Ryhti ja asenne loistavat.

Hyvinkäällä vanhojen tanssit Martinhallissa (17.2.) on suurin vuosittain toistuva yleisötapahtuma. Kaksi loppuunmyytyä näytöstä. Päivällä nuoret tanssivat omissa saleissaan ja vierailevat pienemmissä ryhmissä yläkouluilla ja vanhusten palvelutaloissa. Tanssin sanomaa ja iloa on hienoa jakaa. Musiikki ja liike lumoavat kansaa. Kaikille tulee hyvä mieli.

Vanhemmille saattaa tirahtaa kyynelkin silmäkulmaan kun omasta lapsesta on kasvanut jo lähes aikuinen. Yritin ehdottaa pari vuotta sitten päihteetöntä yhteistä tilaisuutta vanhojen tanssien jälkeen illalla. Pidimme nuorten kanssa muutaman palaverin ja ideani äänestettiin kumoon selvin numeroin. Nuoret haluavat bilettää keskenään omin ehdoin. Tämäkin on askel aikuisuuteen. Yritin ainakin.

Vastaa