Veteraanin iltahuuto

Veteraanin iltahuuto

Huhtikuun lopun aurinko pilkisti sopivasti pilvien vierestä kun pyöräilin hiljakseen kohti Puolimatkan hautausmaata. Reserviläinen käveli reippain askelin samaan suuntaan kohti kappelia. Joukkojen kättely ja kuulumisten vaihto loi mukavan tunnelman koskettavaan tilaisuuteen.

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuudet olivat alkamassa seppeleen laskulla sankarihaudalle sotiemme veteraanien muistolle. Kirkkoherra Ilkka Järvinen otti ohjat käsiinsä ja harjoittelimme kuvion kuntoon yhdessä sivistystoimenjohtaja Pentti Halosen kanssa. Ilkka totesi että tämähän sujuu kun heittää ykkösvitjan kehiin. Niinpä.

Mieskuoro aloitti seremoniat. Nuorten sanan puhui opiskelija Aaro Rautanen. Viisaita ajatuksia. Seppeleen lasku, virsi ja kuoron laulu tiivistivät herkän tunnelman. Lippukulkue poistui ja tilaisuus oli ohi.

Kypärä päähän ja rullaten kohti tuttua seutua Sveitsiä ja veteraanitaloa. Salin istumapaikat alkoivat täyttyä jo tunti ennen juhlan alkua. Vanhemmilla ihmisillä on tapana olla ajoissa paikalla. Istuskellaan rauhassa ja valmistaudutaan tulevaan. Se kertoo kokemuksesta ja kypsyydestä. Mitä suotta hötkyilemään. Odotellaan rauhassa.

Sain suuren kunnian tuoda juhlan alkuun Hyvinkään kaupungin tervehdyksen. Hyvinkään-Riihimäen seudun Veteraanikuoro johtajanaan Lauri Vuorela kajautti mukavasti Kesäpäivän Kangasalla. Mieskuorolaulua parhaimmillaan. Puhujapönttöön asteli ryhdikkäästi eversti evp. Hannu Liimatta, joka korosti puheessaan veteraanien työ merkityksen arvostamista. Rivit harvenevat. Olemmeko riittävän kiitollisia veteraanien ja lottien tekemästä työstä? Maassamme on enää 20 000 veteraania. Heidän keski-ikä on yli 90 vuotta.

Tämä vuosi on juhlavuosi puolustusvoimille, kun se täyttää 100 vuotta.

Nuoret näyttivät että heissä on tulevaisuus. Onni Tiukkanen ja Luukas Ödner soittivat kauniisti. Ikuisesti nuorekkaat Mika Ikonen ja Anssi Häkkinen herkistivät juhlakansan kyyneliin kauniilla soinnuilla. Osa meistä lauloi tutut kappaleet mukana.

Veteraanin iltahuuto-kappale päätti arvokkaan juhlan.

Vastaa