Yritä edes vähän

Yritä edes vähän

Suomi nousuun yrittämällä. Monille meistä tulee mieleen rahan tekeminen, kun kuulee termin yrittäjyys. Sitähän se pitkässä juoksussa onkin. Tosin ennen vaurastumista on tehtävä paljon työtä.

Asenne on yrittäjyyttä, yrittäjyys on asenne. Siitä kaikki lähtee. Me jokainen olemme oman henkilökohtaisen ”firmamme” toimitusjohtajia. Siinä riittääkin haastetta. Vaikeinta on oman itsensä johtaminen.

Toisille ihmisille tsemppaaminen ja työhön tarttuminen on luonnollisempaa kuin toisille. Moni meistä muistaakin kouluaikoina vanhempiensa sanat, yritä edes vähän. Koulutyöt meinasivat välillä jäädä tekemättä kun oli kiire ulkojäälle tai laskettelurinteeseen.

Sain olla mukana Hyvinkään kaupungin yrittäjyyskasvatustyöryhmässä. Mukana oli kaupungin johtoa, rehtoreita, yrittäjiä, opettajia ja päiväkodin johtajia. Laadimme kaupungin yrittäjyyskasvatusohjelman. Siinä yrittäjämäistä asennetta opetetaan aina päiväkodista toisen asteen oppilaitoksiin saakka.

Peruskoulujen ja lukioiden uusissa opetussuunnitelmissa yrittäjyys ja työelämätaidot on nostettu vahvasti esille. Keskity, kuuntele, tee parhaasi, kannusta muita, ajattele ja toimi positiivisesti, suunnittele tulevaisuuttasi ja elä täysillä. Näin yksinkertaisista asioista yrittäjyys lähtee liikkeelle. Elämän perustaidoista.

Hyvänä esimerkkinä on Hyvinkään Tapainlinnan koulun kotitaloustunneilla kehitetty Kyökki Catering, yrittäjyyskasvatusryhmän miniyritys. Oppilaat ovat tehneet maukkaat tarjoilut vanhempainiltoihin, kokouksiin ja välitunneille. Koulun viihtyisä aula tarjoaa toiminnalle mahtavat puitteet.

Koulujen opettajat ovat myös yrittäjiä. Valinnaisaineet ja lukion syventävät sekä soveltavat kurssit toteutuvat sitä varmemmin mitä paremmin opettaja ne suunnittelee, opettaa ja markkinoi.

Lukion yhteiskuntaopin NY vuosi yrittäjänä-kursseilla tutustutaan yrityselämään ja yrittäjyyteen perustamalla oikealla rahalla toimina harjoitusyritys. Kursseilla käydään läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopetukseen.

Lisäksi kurssilla on mahdollisuus osallistua valtakunnallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin, messuihin ja NY 24H -leirille. Muutama opiskelija on työllistänyt tätä kautta itsensä ja kaverinsakin. Verkkokauppa ja markkinointi sosiaalisessa mediassa on vahvasti mukana.

Vaikkei nuorista tulisikaan yrittäjiä, taitojen ja asenteen opettaminen ei mene hukkaan. Opiskelussa, harrastuksissa, kesätöissä ja oikeissa töissä nuoret pystyvät toteuttamaan koulussa oppimiaan taitoja varmasti. Pomo tuskin tulee sanomaan, yritä edes vähän.

 

 

 

 

Vastaa