Miten pärjään etänä?

Miten pärjään etänä?

Maailma muuttuu ja mikään ei ole varmaa. Näin voi hyvin sanoa. Koronavirus on mullistanut maailman perin pohjin.

Perjantai 13. päivä piti olla onnen päivä, mutta toisin kävi. Suomessa alkoi todellinen mylläkkä ja epätietoisuus siitä mitä tehdään.

Opiskelijat ja opettajat arvuuttelivat koulun menevän kiinni jossain vaiheessa kun osa kunnista oli jo ilmoittanut siirtyvänsä etäopetukseen seuraavasta viikosta alkaen.

Juuri tämä ristiveto auki vai kiinni aiheutti viestejä, kysymyksiä ja epävarmuutta arkeen. Perjantaina puolen päivän aikaan Ylioppilastutkintolautakunta sivalsi viestillään kirjoituksiin keskittyviä abeja. Reaalin koepäivät siirrettiin viikkoa aikaisemmaksi ja näin kokelaiden lukuaika lyheni saman verran.

Tiedotin välittömästi abeja ja opettajia asiasta. Sain Whatsappiin ja Wilmaan kymmeniä tuskaisia viestejä. Onko tämä joku vitsi vai mikä, moni kysyi. Muutama nuori heitti pyyhkeen kehään ja ilmoitti peruvansa osallistumisensa ylimääräisenä aineena kirjoitettavaan reaaliin.

Harmin paikka nuorten puolesta. He hermoilevat jo nyt ihan riittävästi kokeidensa perään ja vielä nyt pitäisi tehdä putkeen useita kokeita. Kohtuuton päätös. 

Tilanne rauhoittui uuden viikon alussa kun maamme hallitus antoi määräyksen siitä miten maassa toimitaan tästä eteenpäin aina pääsiäiseen saakka.

Koulut kiinni oli järkevä päätös ja se selkeytti tilanteen. Ylioppilaskirjoitukset pidetään ohjeen mukaan normaalisti.

Hyvinkään lukioissa aloitettiin etäopetus tiistaina 17.3. Tästäkin voi oppia uutta. Opettajien ja opiskelijoiden verkko-opetus ja -opiskelutaidot joutuivat todelliseen syyniin. Kaikkea ei todellakaan ole harjoiteltu ja tuoreimpia alustoja kokeillaan vasta nyt.

Kriisiaika on selvästi lähentänyt meitä. Huomioidaan ja autetaan toisiamme. Tilanne ei ole helppo, mutta tästäkin selviämme yhdessä tekemällä.

Terveys on numero yksi ja nyt laitamme kaikki voimamme sen turvaamiseen. Kuulemma kodin lemmikit nauttivat näistä viikoista. Ihmisiä on läsnä rapsuttamassa ja ulkoiluttamassa. Pitkässä juoksussa tämä kääntyy positiiviseksi hyvinvoinniksi.

Väinö osaa ottaa rennosti.

Vastaa