EHDOLLA KAUPUNGINVALTUUSTOON JA ALUEVALTUUSTOON 2025

Olen 59-vuotias perheenisä, Hyvinkään lukion kehittäjärehtori, kaupunginvaltuutettu (kok.) ja liikuntatieteiden maisteri.

Näiden asioiden puolesta

Nuorten syrjäytyminen

Emme voi menettää yhtään nuorta ihmistä yhteiskunnan ulkopuolelle. Jokaiselle nuorelle on taattava opiskelupaikka peruskoulun jälkeen joko lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Koulutus on parasta syrjäytymisen ennalta ehkäisyä. Tuetaan ja kannustetaan nuoria, tulevaisuuden osaajia ja veronmaksajia.

Kiertotalous

Kiertotalousyhteiskunta, jossa kulutus perustuu uusien tuotteiden tuottamisen sijasta vanhojen kierrättämiseen, jakamiseen ja vuokraamiseen, sekä tämän ympärille muodostuvien palveluiden toimintaan, on suunta tulevaisuuteen.

Kehitysavun lisääminen

Suomen rooli maailmalla on auttaa muuta maailmaa ja tähän paras keino on kehitysapu. Suomen kehitysavulla tuetaan parannetaan oloja kehitysmaissa. Vuoden 2016 leikkaukset kehitysapuun tuntui erityisesti ilmastorahoituksesssa.

Uusimmat päivitykset

Turvaton olo

Missä on ihmisten moraali? Missä on toisen ihmisen omaisuuden kunnioittaminen? Romukopassa, mielestäni.

Tuntuu että kaikki on vapaata riistaa, äkkiä mulle ja rahoiksi, josta saan hetken mielihyvän. Ja sekin sammuu äkkiä. No eikun uutta keikkaa kehiin. Tavaraa riittää ja työkalut on repussa. Viis siitä vaikka joku näkee tai valvontakameran video ei paljon poliisin näpeissä paina kun eivät he ehdi näin pikku rötöksiä tutkia.

Epärehellisyys vie perikatoon ja rötöstely tulisi katkaista nopeasti, sillä helppo raha verkon kautta koukuttaa. Tuki ja hoitoonohjaus olisivat oikeita toimenpiteitä. Mutta kun ei meillä ole rahaa eikä tekijöitä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen riittävästi.

Vastuu on meillä aikuisilla ja perusta oikealla ja väärälle lähtee kotoa vanhemmilta. Ymmärrän että elämä rassaa muiden muassa yksinhuoltajia ja työttömiä. On täysi työ pitää lapset ja itsensä ruuan ääressä, ja aina ei ole voimia puuttua kasvatukseen ja rajoihin, koska arki vie voimat.

Meillä on maailman parhaat opettajat ja koulujen henkilökunta. Yleissivistys ja oppiminen on koulujen ja oppilaitosten tehtävä. Toki kasvatamme samalla toisen ihmisen kunnioittamiseen ja hyviin käytöstapoihin. Elämän arvostamiseen kokonaisuutena. Silti liian moni nuori putoaa kelkasta kelmin tielle. Miksi?

Kymmenkunta pyörää on varastettu Kipinän telineistä reilun kahden vuoden aikana. Osa pyöristä on ollut kalliita sähköavusteisia pyöriä. Kaikista tapauksista on tehty poliisille rikosilmoitus ja valvontakameroiden kuvia on heidän pyynnöstään lähetetty tapausten selvittämiseksi. Kunnon lukkokaan ei välttämättä varasta pidättele, sillä akkukäyttöinen rälläkkä laulaa ja peli on selvä.

Isossa kuvassa pyörävarkaudet saattavat tuntua mitättömiltä, mutta se tunne että sinun omaisuuteen kosketaan väkivalloin, sattuu. Pienestä rötöksestä mopo voi keulia ja karata käsistä.

On turvaton olo. Miten tästä eteenpäin? Nyt on kunnon ryhtiliikkeen aika ja laitetaan stoppi rötöstelylle.

Nuorten hyvinvoinnin turvaaminen tärkein tehtävämme

Mistä saamme jatkossa hyviä veronmaksajia? Kuka maksaa meidän eläkkeet? Aivan oikein, nykynuoret.

Suurin osa nuorista voi hyvin ja elää tasapainoista elämää iloineen ja
suruineen. Tämä käy ilmi viime viikolla julkaistusta Kouluterveys 2023-kyselyn tuloksista. Kyselyyn vastasi 260 000 oppilasta tai opiskelijaa peruskoulusta, lukiosta ja ammatillisesta oppilaitoksesta.

Uhkakuvia on näkyvillä liian paljon. Voiko tämä olla todella maailman onnellisimman kansan tulos? Häiritsevää seksuaalista ahdistelua ja ehdottelua oli kokenut lähes puolet (45 %) 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä, pojista 12 prosenttia. Fyysisen uhan kokemukset olivat yleisimpiä 8. ja 9. luokan pojilla (21 %).

Viikoittaista kiusaamista muiden oppilaiden taholta oli kokenut hieman alle joka kymmenes perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaista (pojat 8 % ja tytöt 9 %) sekä 8. ja 9. luokan oppilaista (pojat 8 % ja tytöt 7 %). Lukiolaisista 1–2 prosenttia on kokenut kiusaamista viikoittain ja ammattiin opiskelevista 4 prosenttia. Vähintään kerran viikossa kiusaamista kokeneiden määrä on alkanut kasvaa.

Opettajan taholta kiusaamista on lukuvuoden aikana kokenut 6 % perusopetuksen 4. ja 5. luokkien, 14 % 8. ja 9. luokkien oppilaista sekä 6 % lukion ja 8 % ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista. Muun koulun aikuisen taholta kiusaamista oli koettu tätä harvemmin.

Korona-aika lisäsi nuorten ahdistuneisuutta ja voimattomuutta. Yllättävää on, että viime keväänä noin kolmannes tytöistä perusopetuksen 8.- ja 9. luokalla, lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa koki kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Ahdistuneisuus on yleistynyt aiemmista kyselyistä erityisesti 8. ja 9. luokan tytöillä. Samanikäisistä pojista ahdistuneisuutta koki vuosina 2019–2023 alle 10 prosenttia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että valtaosa nuorista on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä.

Miten tästä eteenpäin? Nuorten hyvinvoinnin korjaaminen
vaatii toimia sekä kouluyhteisöltä että opiskeluhuoltopalveluilta.
Koululääkäri on saatava jokaiseen kouluun joka viikko. Nuorten kokema turvallisuus ja
hyvinvointi on meidän kaikkien tärkein tehtävä.

Lisää liikuntaa

Teimme Hyvinkään kaupunginvaltuustossa oikeita, kuntalaisten hyvinvointia parantavia päätöksiä maanantaina 19. kesäkuuta. Paavolatalon investointi maksaa 15,3 M€ ja saamme ison liikuntasalin, joka voidaan jakaa kahteen osaan. Päätös vaikuttaa suoraan positiivisesti oppilaiden, kuntalaisten ja urheiluseurojen jäsenten liikunta-aktiivisuuteen. Ihmisten terveys ja hyvinvointi paranevat lisätyn liikunnan ansiosta. Sitä kautta yleinen toimeliaisuus ja aktiivisuus kohenevat, tuottavuus ja taloudellinen hyvinvointi lisääntyvät.

Turnaukset ja isot tapahtumat järjestämme Hangonsillan monitoimihallissa. Hallin valmistelut etenevät kohti maalia, tavoite 2025.

Toinen runsaasti puheenvuoroja kirvoittanut päätöksemme oli Pihkalan pesäpallostadionin katsomon kattaminen ja istumapaikkojen ajanmukaistaminen. Päätimme investoida Pihkalaan 2,2 M€. Päätös on täsmälleen Pesäpalloliiton vaatimusten mukainen. Näin Hyvinkään Tahko voi jatkaa pelaamista pääsarjatasolla tulevaisuudessakin. Tahkon näkyvyys ja imago on Hyvinkäälle erittäin tärkeä.

Olen useasti todennut, että liike on lääke. Pitää paikkansa. Olosuhteista se ei jää kiinni. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja kehittää kuntalaisten aktiviteetteja edelleen.