EHDOLLA KAUPUNGINVALTUUSTOON JA ALUEVALTUUSTOON 2025

Olen 59-vuotias perheenisä, Hyvinkään lukion kehittäjärehtori, kaupunginvaltuutettu (kok.) ja liikuntatieteiden maisteri.

Näiden asioiden puolesta

Nuorten syrjäytyminen

Emme voi menettää yhtään nuorta ihmistä yhteiskunnan ulkopuolelle. Jokaiselle nuorelle on taattava opiskelupaikka peruskoulun jälkeen joko lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Koulutus on parasta syrjäytymisen ennalta ehkäisyä. Tuetaan ja kannustetaan nuoria, tulevaisuuden osaajia ja veronmaksajia.

Kiertotalous

Kiertotalousyhteiskunta, jossa kulutus perustuu uusien tuotteiden tuottamisen sijasta vanhojen kierrättämiseen, jakamiseen ja vuokraamiseen, sekä tämän ympärille muodostuvien palveluiden toimintaan, on suunta tulevaisuuteen.

Kehitysavun lisääminen

Suomen rooli maailmalla on auttaa muuta maailmaa ja tähän paras keino on kehitysapu. Suomen kehitysavulla tuetaan parannetaan oloja kehitysmaissa. Vuoden 2016 leikkaukset kehitysapuun tuntui erityisesti ilmastorahoituksesssa.

Uusimmat päivitykset

Kiusaamisen ehkäiseminen – yhteinen vastuumme

Ihmisyhteisöissä, olipa kyse sitten kouluista, työpaikoista tai harrastuspiireistä, esiintyy aina huonoa käytöstä ja jopa kiusaamista. Miksi näin on? Usein syynä on se, että kiusaajalla on itsellään paha olo. Tämä ei kuitenkaan oikeuta huonoon käytökseen, ja meidän on tarjottava apua heille, jotka sitä tarvitsevat. Aikuisten vastuulla on toimia herkällä korvalla ja puuttua epäkohtiin välittömästi. Vanha sanonta ”jos kukaan ei puutu, mikään ei muutu” pitää paikkansa tässäkin yhteydessä.

Ihmisille on tehtävä selväksi, mikä on oikein ja mikä väärin. Toisaalta tämä on monesti kuin veteen piirretty viiva, sillä eri ihmiset käsittävät oikean ja väärän hyvin eri tavoin. Maalaisjärki on tässä avuksi. Me aikuisetkin teemme virheitä ja käyttäydymme joskus huonosti. Esimerkin voima on uskomattoman suuri. Kun teemme virheen, on tärkeää nostaa käsi ylös, myöntää virhe ja pyytää anteeksi. Kuten kollegani osuvasti sanoi: ”moka on lahja.” Tämä opettaa nuorille, että virheitä sattuu ja niistä voi selvitä ehjin nahoin eteenpäin.

Yhteisön ilmapiiri on avainasemassa kiusaamisen ehkäisyssä. Suurissa, noin tuhannen oppilaan kouluissa hyvän hengen luominen on tavoite numero yksi. Se on ansaittava joka päivä, sitä ei voi tallettaa pilveen ja ottaa sieltä tarvittaessa. Hyvä lähtökohta on tervehtiminen. Otimme Hyvinkään Kipinässä tavoitteeksemme tervehtiä jokaista ihmistä aina kohdatessamme. Suuressa joukossa on paljon arkoja ja yksinäisiä nuoria, jotka ilahtuvat, kun heidät huomioidaan. Hymy ja kuulumisten kysyminen eivät maksa paljoa, mutta niiden vaikutus voi olla merkittävä.

Kiusaamista tapahtuu paljon somessa ja selän takana. Esimerkiksi Jodelissa saattaa mopo karata käsistä ja huuto olla kamalaa toista kohtaan. Seuraan Kipinän Jodelia jo sen takia, että pystyn puuttumaan törkeyksiin ja toisten haukkumiseen. Nuoria on opetettava puhumaan vaikeista asioista kasvotusten ja luottamuksella. Nimettömänä toisten mustamaalaaminen on raukkamaista käytöstä, eikä sitä voi missään tapauksessa sallia. Viestiketjut on katkaistava alkuunsa. Somessa tällaisia tapauksia on valtavasti, ja meidän on opetettava somekäyttäytymisen pelisäännöt.

Digi on nyt ja tulevaisuudessa välttämätön työväline, mutta sitä pitää opettaa käyttämään oikein. Kouluissa, urheiluseuroissa ja muissa järjestöissä jatketaan ja tuetaan kotien käytöskasvatusta. Kaikki pohja luodaan kotona. Kaikilla perheillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarjota lapselle rauhallista ja turvallista kasvuympäristöä. Ongelmiin tartutaan koulujen ja oppilaitosten oppimisen tuen henkilökunnan voimin, mutta valitettavasti he eivät ehdi hoitaa kaikkia tapauksia niukkojen resurssien vuoksi. Koululääkäriä on miltei mahdoton saada jokaiseen kouluun pysyvästi.

Kiusaamisen ehkäiseminen on meidän kaikkien vastuulla. Pidetään huolta toisistamme, puututaan epäkohtiin ja luodaan yhteisöjä, joissa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi. Jokainen tervehdys, jokainen hymy ja jokainen ystävällinen sana rakentavat parempaa tulevaisuutta.

Asiat varsin hyvällä mallilla

Ottaa päähän jatkuva negatiivinen kirjoittelu lehdissä ja somessa. Samaa kuulee livenä kohdatessa ihmisiä. Olemmeko todellakin maailman onnellisin kansa? Epäilen.

Mielestäni meillä on asiat varsin hyvällä mallilla. Kun katsoo maailman tilannetta niin syvä huokaus. Suomi on hyvä ja turvallinen maa elää, opiskella, tehdä työtä ja nauttia vapaa-ajasta.

Hyvinvointialueet kipuilevat kiristyvän talouden ja henkilökunnan saatavuuden parissa. Luotan että tästäkin selvitään vuoden 2026 loppuun mennessä. Kipeitä päätöksiä on pakko tehdä, jotta säästöä syntyy.

Kotikaupungissa Hyvinkäällä on tasaisen varma meno päällä. Hyvinkää sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua, mikä tarjoaa hyvän pohjan taloudelliselle kasvulle ja työllisyydelle. Hyvät kulkuyhteydet Helsinkiin ja muihin Etelä-Suomen kaupunkeihin ovat tärkeitä kaupungin kehitykselle.

Meillä on pitkät perinteet teollisuuskaupunkina, ja se on edelleen merkittävä teollisuuskeskittymä. Kaupungissa toimii useita merkittäviä yrityksiä eri toimialoilta, kuten koneenrakennus ja logistiikka. Tämä luo hyvän perustan taloudelliselle vakaudelle ja kasvulle.

Hyvinkäällä on terveet koulut ja uusia rakennetaan. Laurea ammattikorkeakoulu ja Hyrian ammatillinen oppilaitos tarjoavat laadukasta koulutusta eri aloilla. Tämä luo hyvän pohjan osaavan työvoiman saatavuudelle ja innovaatioille.

Kaupungissa on jatkuvasti käynnissä asuinalueiden kehittämistä ja kaupungin laajentamista. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia uusille asukkaille ja yrityksille.

Hyvinkää tarjoaa monipuolisia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita asukkailleen. Esimerkiksi kirjasto, rautatiemuseo ja taidemuseo ovat tärkeitä kulttuurikohteita. Lisäksi kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden.

Panostamme kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun. Kaupungin tavoitteena on olla entistä vihreämpi ja kestävämpi paikka asua ja elää.

Jatkuvalla kehitystyöllä ja panostuksella kaupunki voi säilyttää vetovoimansa ja houkutella lisää asukkaita ja yrityksiä alueelleen. Suunta on eteenpäin.

Turvaton olo

Missä on ihmisten moraali? Missä on toisen ihmisen omaisuuden kunnioittaminen? Romukopassa, mielestäni.

Tuntuu että kaikki on vapaata riistaa, äkkiä mulle ja rahoiksi, josta saan hetken mielihyvän. Ja sekin sammuu äkkiä. No eikun uutta keikkaa kehiin. Tavaraa riittää ja työkalut on repussa. Viis siitä vaikka joku näkee tai valvontakameran video ei paljon poliisin näpeissä paina kun eivät he ehdi näin pikku rötöksiä tutkia.

Epärehellisyys vie perikatoon ja rötöstely tulisi katkaista nopeasti, sillä helppo raha verkon kautta koukuttaa. Tuki ja hoitoonohjaus olisivat oikeita toimenpiteitä. Mutta kun ei meillä ole rahaa eikä tekijöitä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen riittävästi.

Vastuu on meillä aikuisilla ja perusta oikealla ja väärälle lähtee kotoa vanhemmilta. Ymmärrän että elämä rassaa muiden muassa yksinhuoltajia ja työttömiä. On täysi työ pitää lapset ja itsensä ruuan ääressä, ja aina ei ole voimia puuttua kasvatukseen ja rajoihin, koska arki vie voimat.

Meillä on maailman parhaat opettajat ja koulujen henkilökunta. Yleissivistys ja oppiminen on koulujen ja oppilaitosten tehtävä. Toki kasvatamme samalla toisen ihmisen kunnioittamiseen ja hyviin käytöstapoihin. Elämän arvostamiseen kokonaisuutena. Silti liian moni nuori putoaa kelkasta kelmin tielle. Miksi?

Kymmenkunta pyörää on varastettu Kipinän telineistä reilun kahden vuoden aikana. Osa pyöristä on ollut kalliita sähköavusteisia pyöriä. Kaikista tapauksista on tehty poliisille rikosilmoitus ja valvontakameroiden kuvia on heidän pyynnöstään lähetetty tapausten selvittämiseksi. Kunnon lukkokaan ei välttämättä varasta pidättele, sillä akkukäyttöinen rälläkkä laulaa ja peli on selvä.

Isossa kuvassa pyörävarkaudet saattavat tuntua mitättömiltä, mutta se tunne että sinun omaisuuteen kosketaan väkivalloin, sattuu. Pienestä rötöksestä mopo voi keulia ja karata käsistä.

On turvaton olo. Miten tästä eteenpäin? Nyt on kunnon ryhtiliikkeen aika ja laitetaan stoppi rötöstelylle.