EHDOLLA KAUPUNGINVALTUUSTOON JA ALUEVALTUUSTOON 2025

Olen 58-vuotias perheenisä, Hyvinkään lukion kehittäjärehtori, kaupunginvaltuutettu (kok.) ja liikuntatieteiden maisteri.

Näiden asioiden puolesta

Nuorten syrjäytyminen

Emme voi menettää yhtään nuorta ihmistä yhteiskunnan ulkopuolelle. Jokaiselle nuorelle on taattava opiskelupaikka peruskoulun jälkeen joko lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Koulutus on parasta syrjäytymisen ennalta ehkäisyä. Tuetaan ja kannustetaan nuoria, tulevaisuuden osaajia ja veronmaksajia.

Kiertotalous

Kiertotalousyhteiskunta, jossa kulutus perustuu uusien tuotteiden tuottamisen sijasta vanhojen kierrättämiseen, jakamiseen ja vuokraamiseen, sekä tämän ympärille muodostuvien palveluiden toimintaan, on suunta tulevaisuuteen.

Kehitysavun lisääminen

Suomen rooli maailmalla on auttaa muuta maailmaa ja tähän paras keino on kehitysapu. Suomen kehitysavulla tuetaan parannetaan oloja kehitysmaissa. Vuoden 2016 leikkaukset kehitysapuun tuntui erityisesti ilmastorahoituksesssa.

Uusimmat päivitykset

Uusi tie junaradan viereen Sonninmäkeen

Vierailin Hyvinkään sairaalassa Keski-Uudenmaan aluehallituksen kokouksen yhteydessä tänä keväänä. Sairaalan johto esitteli hallitukselle sairaalan toimintaa ja tulevaisuuden hankkeita. Yksi keskeisimmistä asioista nousi esille, uusi ja turvallinen tie tulee saada ja nykyinen alikulku rauhoitetaan kevyelle liikenteelle.

Hyvinkään sairaala on keskeinen palvelupiste Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja liikenneyhteys on laitettava nykyajan vaatimusten mukaiselle tasolle.

Sonninmäen upea luonto säilyy lähes koskemattomana, kun tie rakennetaan junaradan viereen vanhan tiepohjan kohdalle.

Tie lohkaisee noin kaksi hehtaaria metsää ja jäljelle jää noin 49 hehtaaria. Näin varmistamme Hyvinkään turvallisen infran pitkälle tulevaisuuteen ja pääsemme irti vaarallisesta alikulusta Sairaalankadulla.

Hangon junarata sähköistetään ja työ on jo hyvässä vauhdissa. Uusi tie ja radan sähköistäminen on hyvä tehdä yhtä aikaa, jotta alue saadaan kerralla valmiiksi.

Nyt on katsottava positiivisesti eteenpäin ja kehitettävä Hyvinkäätä ja hyvinvointialuetta kohti 2030-lukua.

Hyvinvointialueet toimivat haasteista huolimatta

Hyvinvointialueet ovat toimineet vajaan neljä kuukautta Suomessa. Tämän vuoden alussa maassamme tehtiin historiallisen suuri hallinnollinen uudistus kun 21 hyvinvointialuetta ja Helsinki omanaan aloittivat toimintansa.

Minulla oli kunnia osallistua ja puhua hyvinvointialueestamme Hyvinkään Kansallisten Seniorien kuukausitapaamisessa 13.4. seurakuntakeskuksessa. Alun kahvittelun ja yhteislaulun jälkeen pääsimme syvälle kansalaisten hyvinvoinnin syövereihin ja ennen kaikkea niihin haasteisiin, joita meistä moni veronmaksaja on matkallaan kohdannut.

Kerroin kuulijoiden sankalle joukolle että jatkossa he voivat antaa minulle suoraa palautetta kokemistaan haasteista. Lupasin viedä terveiset suoraan hyvinvointialueen viranhaltijoille. Varoittelivat etten avaisi sähköpostiani lähiaikoina. No ei hätää. Pääsimme tiiviiseen keskusteluun, jossa esille nousivat tutut aiheet. Takaisinsoitto, omalääkäri, henkilökunnan käytös, hoitotakuu, hoitajapula ja tiedonsaanti.

Suurin ongelma on ollut liian pitkä viime takaisinsoitossa. Nyt alkaa jo näyttää paremmalta, koska olemme satsanneet siihen lisäresursseja. Tavoite on että jokainen ihminen saisi vastauksen kysymykseensä saman päivän aikana.

Aluehallituksen seminaarissa meille esittäytyi Harjun Terveyden johto ja heillä on käytössään nykyaikainen, ketterä palvelu, joka toimii. Hoitajapula on akuutti koko Suomessa. Mielestäni nyt on aika maksaa hoitajille lisää palkkaa kun katsoo heidän työn vaativuutta ja merkitsevyyttä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Vuorotyö vaatii myös veronsa. Hoitajat ovat palkkakuopassa ja se pitää korjata.

Oleellinen asia on miten ihmisiä johdetaan, kohdataan ja kohdellaan. Kohtelias ja toista arvostava käytös on avain hyvään. Se on tie kannustavaan ilmapiiriin, joka on keskeinen edellytys jaksamiselle ja hyvinvoinnille kaikissa yhteisöissä. Hyvä ilmapiiri on ansaittava joka päivä. Mokia sattuu meille kaikille. Nostetaan käsi pystyyn, pyydetään anteeksi.

Talouden tasapainottaminen vaatii sopeuttamista ja toimintojen järkiperäistämistä. Kun palkkakuluja lisätään, on säästettävä muualta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hyvinvointiohjelma konkretisoituu touko-kesäkuun aikana kun aluevaltuusto on tehnyt päätöksen. Täytyy katsoa luottavaisesti eteenpäin ainakin vuoteen 2025, jolloin taloutemme tulisi olla tasapainossa.

Viestintä on avainasemassa kaikessa. Eri ihmiset käyttävät medioita erilailla. Osalle painettu paperinen sanomalehti on se oikea, osalle netti ja digi. Yksinkertaisuus ja selkeys korostuvat. Mistä löydän puhelinnumeron ja nettilinkin kätevimmin? Meidän viestintätiimi on petrannut tiedotusta oleellisesti, iso kiitos siitä.

Moka on lahja

Kriisistä selvitään yhdessä. Vuosi vaihtui ja kriisi on päällä. Moni miettii tykönään miten tästä eteenpäin ja selviänkö minä kaikesta?

Kun tulee kunnolla takkiin ja potuttaa niin se on monesti kasvun sekä uudistumisen paikka. Tasapainoinen ihminen ottaa tappioista opikseen ja on aina vahvempi kohdatessaan uusia haasteita. Kantapään kautta oppiminen on ainakin meikäläiselle tuttua.

Kollegani sanoi osuvasti että moka on lahja. Näinhän se todellakin on kun oikein miettii. Mokamme ovat usein aivan mitättömän pieniä, harmittomia asioita, joista hermo menee aivan suotta. Maailman mittakaavaa kun tarkastelee niin meillä Suomessa on asiat kuitenkin aika hyvällä mallilla.

Ymmärrän yksinhuoltajia, joilla on tiukka elää kun kaikki on kallistunut. Sähkö tulee töpselistä oli ennen liian helppoa ja harva meistä edes tiesi kilowattituntinsa hinnan. Nyt tuijotamme Tuntihinta-appia ja säätelemme laitteet päälle yön halvoille tunneille. Tämäkään ei onnistu kaikilla, koska mistä saat sähkärin tekemään tarvittavat säädöt ja vimpaimet tuosta vaan. Sekin maksaa.

Olkiluoto kolmosen pitäisi käynnistyä täyteen tehoon 8. maaliskuuta. Kansainvälinen Naistenpäivä on tänä vuonna erityisen juhlallinen kaikin tavoin. Ruusut kehiin.

Korona ei ole ohi vaan sen kanssa tulee elää. Erilaiset muunnokset jylläävät. Tuntuu että flunssat pitkittyvät ja iskevät aikaisempaa kovempaa kun olemme avoinna kaikkialla ja maskia ei enää käytetä. Onneksi kauppoihin ja ravintoloihin jäi käsidesit, sillä sen käyttö voi ehkäistä sairastumista.

Jouluaattona mokasin oikein kunnolla, mutta siitäkään ei maailma kaatunut eikä kukaan kuollut. Savon syvissä metsissä olin laittamassa lämmitysjohtoa valmiiksi anopin autoon ja kas kummaa auton avain tipahti johonkin taskustani, jossa oli reikä. Ei muuta kun koko porukka taskulampuin etsimään avainta ja eihän sitä löytynyt. Ehkä kesällä löytyy kun lumi on sulanut.

Joulupäivän aamuna starttasimme rouvan kanssa klo 6 kohti Varkautta ja haimme vara-avaimen. Lounaalla olimme jo takaisin mökillä. Tulipahan samalla tehtyä lumityöt ja imuroitua. Eteenpäin.