EHDOLLA KAUPUNGINVALTUUSTOON 2021

Olen 57-vuotias perheenisä, Hyvinkään lukion kehittäjärehtori, kaupunginvaltuutettu (kok.) ja liikuntatieteiden maisteri.

Näiden asioiden puolesta

Nuorten syrjäytyminen

Emme voi menettää yhtään nuorta ihmistä yhteiskunnan ulkopuolelle. Jokaiselle nuorelle on taattava opiskelupaikka peruskoulun jälkeen joko lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Koulutus on parasta syrjäytymisen ennalta ehkäisyä. Tuetaan ja kannustetaan nuoria, tulevaisuuden osaajia ja veronmaksajia.

Kiertotalous

Kiertotalousyhteiskunta, jossa kulutus perustuu uusien tuotteiden tuottamisen sijasta vanhojen kierrättämiseen, jakamiseen ja vuokraamiseen, sekä tämän ympärille muodostuvien palveluiden toimintaan, on suunta tulevaisuuteen.

Kehitysavun lisääminen

Suomen rooli maailmalla on auttaa muuta maailmaa ja tähän paras keino on kehitysapu. Suomen kehitysavulla tuetaan parannetaan oloja kehitysmaissa. Vuoden 2016 leikkaukset kehitysapuun tuntui erityisesti ilmastorahoituksesssa.

Uusimmat päivitykset

Suomen paras hyvinvointialue

Keski-Uudenmaan aluevaltuusto ja aluehallitus on päässyt toiminnassaan hyvää vauhtiin. Hyvinkään, Tuusulan, Nurmijärven, Mäntsälän, Järvenpään ja Pornaisten valtuutetut muodostavat vahvan joukkueen, joka pelaa yhteen maaliin.

Meillä on uuden oppimisen paikka ja ennen kaikkea uuden laajemman näkökannan ja asenteen omaksumisen paikka. Se hetki on nyt, vaikka hyvinvointialueet aloittavat virallisesti toimimaan 1.1.2023.

Elämää helpottaa kun suurin osa meistä tuntee toisensa kuntapolitiikan ja Keusoten ajalta. Onneksi meillä on Keusote, sillä hyvinvointialueemme rakentuu sen vankalle perustalle, jota hiotaan vahvaan iskuun ammattilaisten ja päättäjien yhteisvoimin.

Keusoten aikana olen oppinut sotesta paljon. Kiitos erinomaisten viranhaltijoiden, jotka ovat järjestäneet päättäjille esitelmiä ja iltakouluja runsaasti ajankohtaisista teemoista. Toki haasteita on matkan varrella ollut ja niihin on puututtu topakasti.

Tekevälle sattuu virheitä ja nostan reilusti molemmat kädet pystyy virheen merkiksi. Jos ei mitään tee eikä yritä niin ei voi kehittyä. Välillä käydään pohjalla, mutta sieltä noustaan entistä vahvempana takaisin.

Pelastustoimi tulee uutena toimijana mukaan hyvinvointialueelle ja siinä meillä on opettelemista. Soten rinnalle on aina huolehdittava pelastustoimen resursseista ja nykyaikaisista toimintapaikoista. Moni palolaitos on remontin ja uudisrakennuksen edessä.

Aina tulee katsoa kymmeniä vuosia eteenpäin ja muistettava että nykyiset koululaiset ja opiskelijat ovat huomisen veronmaksajia ja päättäjiä. Vain hyvällä yhteistyöllä 69 aluevaltuutetun ja kymmenien viranhaltijoiden kanssa voimme kehittää Keski-Uudenmaalle Suomen parhaan hyvinvointialueen. Se on tavoitteemme, Suomen paras.

Alkutahdit ovat olleet lupaavia ja sitä rataa haluamme jatkaa eteenpäin. Kuntalaiset, lähettäkää palautetta herkällä kädellä, se on tehokas keino parantaa palveluja. Voimaa ja terveyttä kevääseen.

Ihan puhki

Koko kouluyhteisö on aivan puhki ja väsynyt. Hurjaa luettavaa sivistysyhteiskunnastamme. Onko todella näin?

Twitterissä uutista kommentoitiin muiden muassa näin: ”Voisikohan media lopettaa jatkuvan pelottelun siitä, ettei ilman monta ällää ja erityisesti pitkän matikan ällää ei pääse mihinkään. Muistutetaan pääsykoemahdollisuudesta ja siitä, että opiskelualoja on paljon erilaisia.”

”Ihan ensin voitais rauhoittaa lukioaika opiskelulle. Lopettaa jatkuva aikuisten ylläpitämä koohkaus jatko-opinnoista. Opiskelemaan pääsee muutenkin kuin ensikertalaiskiintiössä papereilla.”

Hesarin 13.12. uutisen mukaan uupumus näkyy suomalaisessa koulujärjestelmässä kaikissa ryhmissä: opettajissa, rehtoreissa, nuorissa ja vanhemmissa.

Miksi näin ja miten tästä eteenpäin? Kaikkea ei voi laittaa koronan syyksi. Toki vajaa pari vuotta on eletty veitsen terällä keikkuen ja mietitty milloin tämä loppuu tai mitähän seuraavaksi tapahtuu. Kuormitusta ovat lisänneet tiuhaan tulleet uudistukset. Korkeakoulu-haku-uudistus, oppivelvollisuuden laajentaminen ja uusi opetussuunnitelma kun entistäkään ei saatu kunnolla pureskeltua valmiiksi.

Keskittyminen perustehtävään eli opetukseen ja oppimiseen rauhassa, on paras tie seesteisempään ja voimaannuttavaan kouluun. Ilmapiiri on olennaisin asia. Sen tekevät oppilaitoksen ihmiset; opiskelijat, opettajat, henkilökunta. Kaikki yhdessä, yhtenä isona joukkueena kohti sivistyksen sydäntä vuoden jokaisena päivänä.

Yhteisöllisyys ja hyvä henki syntyy vain kaikkia ihmisiä arvostavasta kohtaamisesta ja hyvistä käytöstavoista kaikkia kohtaan, aina. Tervehtiminen, auttaminen, kuulumisten kysely ja yhteen kokoontuminen luovat tien jaksamiseen. Meistä jokainen tarvitsee toista.

Kriisejä meille tulee jatkossakin ja nyt on korkea aika pohtia keinoja miten saamme arjesta voimaa tehdä työtämme turvallisesti. Lomat ovat jäävuoren huippu, ne on tullakseen jossain vaiheessa. Työstä ja opiskelusta on saatava potkua ja energiaa jaksaa päivästä toiseen. Maailman onnellisin kansa selviytyy, jos me niin päätämme.

Mitä sinulle kuuluu?

Milloin viimeksi olet kysynyt mitä sinulle kuuluu? Ihmisen kohtaaminen aidosti on mielestäni keskeisin hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lähde.

Tulevissa hyvinvointialueissa on kysymys meidän kaikkien terveydestä, hyvinvoinnista ja onnellisuudesta. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi koskettavat meitä kaikkia vuoden jokaisen päivänä.

Usein pysähdymme vasta siinä vaiheessa kun haemme apua itselle tai läheiselle. Apu on oltava helposti saatavilla. Sen eteen teen töitä, yhdessä.