Rehtorin puhe itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlassa 5.12.2018 Hyvinkääsalissa

Rehtorin puhe itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlassa 5.12.2018 Hyvinkääsalissa

Arvoisa juhlaväki, hyvät naiset ja herrat. Hyvinkään sotaveteraanit Esko Mälkki ja Kalevi Päivinen lämpimästi tervetuloa. Meille on ilo ja suuri kunnia kun olette saapuneet juhlaamme.

Nimeä viisi asiaa, joista olet kiitollinen. Vuoden jokaisena päivänä olisi terveeellistä mielelle ja aivoille miettiä mistä kaikesta voin olla vilpittömästi kiitollinen. Pikkuhiljaa ihminen oppii kiinnittämään enemmän huomiota positiivisiin kuin negatiivisiin asioihin.

Tiina Latikka on työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja. Hän piti äskettäin Limitless Mind-työpajaa Hyvinkäällä yhdessä brittiläisen David Rahmanin kanssa.

Työpajan sisältö oli auttaa osallistujia vapautumaan haitallisista, jumiutuneista ajatusmalleista ja harjoittamaan aivonsa valitsemaan uudenlaisen ja myönteisemmän ajatusmallin. Rahmanin mukaan ihmismieli on tottunut kiinnittämään enemmän huomiota ongelmiin ja murehtimaan asioita, jotka voivat mennä pieleen.

Harjoittelun avulla voimme muuttaa ajatteluamme. On vapautettava tilaa uusille ajatuksille. Turhat murheet pois ja tilalle uusia ideoita, jotka voimaannuttavat. Tällainen ihminen levittää ympärilleen aivan toisenlaista energiaa kuin ennen. Mieti millaisen vaikutuksen teet ihmisiin kun tulet paikalle. Ensivaikutelma on ratkaiseva. Kun tunnelma on alusta asti kannustava, niin sillä on tapana kestää loppuun saakka myönteisenä.

Uusi lukiolaki tulee voimaan 1. elokuuta 2019. Opiskelijoiden hyvinvointi on ollut uuden lukiolain valmistelussa keskiössä. Kouluterveyskyselyn mukaan lukiolaisten uupumus on lisääntynyt. Uupumus voi johtua useista syistä, kuten liiallisesta työmäärästä, oppimiseen liittyvistä haasteista tai epävarmuudesta tulevaisuuden suhteen.

Nuori tarvitsee tukea sekä lukio-opintoihinsa että tulevaisuutensa suunnitteluun. Uusi lukiolaki tuo lukiolaiselle lisää henkilökohtaista ohjausta. Tarvitsemme lisää opoja. Lain mukaan tarvitsemme lukioihin erityisopettajan, joka auttaa oppimisessa, kielellisissä tai muissa oppimisvaikeuksissa ja tekee lukitestit ja-lausunnot.

Lukiolaisten jatko-opintoja ja urasuunnittelua tuetaan lukioiden ja korkeakoulujen tiivistyvän yhteistyön avulla. Opiskelija voi tutustua lukioaikana korkeakouluopintoihin ja erilaisiin aloihin, mikä auttaa itselle sopivan opiskelualan löytämisessä.

Ylioppilastutkintoon ollaan lisäämässä viides pakollinen kirjoitettava aine. Vain äidinkieli ja kirjallisuus on vastakin kaikille pakollinen aine. Hyväksytyn ylioppilaskokeen voi jatkossa uusia ilman rajoituksia.

Uudistamisvimma on uuvuttanut sekä opiskelijoita että opettajia. Tietokoneet, sähköiset oppimateriaalit ja kokeet tulivat ryminällä lukioihin muutaman vuoden aikana. Uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön pari vuotta sitten ja taas ollaan tekemässä uutta opsia.

Rauhassa opettaen ja kehittäen. Niin pitäisi edetä, mutta nyt on menty ylioppilaskoe edellä. Kaikki uusi vie oman aikansa. Digitaalisuus, ilmiöoppiminen. Ne ovat hyviä oikein ja pitkäjännitteisesti käytettyinä. Iso muutos kestää pitkään. Vanhoista tavoista poisoppiminen on tuskallista kun siirrymme epämukavuusalueelle. Vaikeuksia ei kannata heti sysätä uudistusten niskoille.

Olemmeko hätähousuja? Kaikki pitäisi tapahtua ja vielä onnistua kerralla maaliin saakka. Kokeile, yritä, ole avoin, jaa tietoa muille, onnistu, epäonnistu. Turvallinen ympäristö antaa pohjan toiminnalle, naura itsellesi kun mokaat, sillä maailma ei siihen kaadu.

Te nuoret olette kovan paineen alla. Ihan oikeesti, miten te jaksatte? Ylioppilaskirjoituksissa on pakko menestyä, koska jatkossa yliopistoon ja ammattikorkeakouluun pääsyssä korostuvat ylioppilastutkinnosta saadut arvosanat.

Menestys, menestymättömyys ja ympäristön käytökselle asettamat normit luovat nuorille paineita ja ahdistusta. Tästä kertovat myös laulujen sanat. ”Mutsi, mä en oo enää normaali”, laulaa lahtelainen punk-rock-kokoonpano Negatiiviset Nuoret. ”Heihei mutsi, mä en oo syöny mun lääkkeitä”, julistaa setämäisistä popsoundeistaan tuttu Pariisin Kevät.

Vuonna 1980 viesti oli lohdullisempi: ”Älä äiti itke, älä äiti itke. Sillä poikas on kunnon poika, kun hän löytää paikkansa tässä maailmassa”, julisti Pelle Miljoona Oy Moottoritie on kuuma-levyllään.

Lämpimät onnittelut tulevat ylioppilaat, vanhemmat, sukulaiset ja ystävät. Onnea ja iso kiitos lukiomme loistavalle henkilökunnalle. Opettajat ovat paljon vartioina, sillä teidän käsissänne on maamme nuoret ja Suomen tulevaisuus. Kiitos Helena-opo uutterasta nuorten ohjauksesta jatkokoulutuksen saloihin. Kiitos aina tehokkaat, avuliaat ja hyväntuuliset oppilaitossihteerit Jenni ja Katja. Sattuipa sopivasti, sillä Katjalla on tänään synttärit, onnea.

Oma isänmaa Suomi on parasta mitä tiedän. Voi tätä ilon ja kiitollisuuden tunnetta, kun tänään ja huomenna juhlitaan uusia ylioppilaita ja maamme itsenäisyyttä, yhdessä.

Lakitus

Hyvät nuoret. Olkaa hyvä ja nouskaa seisomaan. Luotan ja uskon teihin. Te olette maamme tulevaisuuden kantavia voimia. Teidän osaamista tarvitaan, jotta pysymme hyvinvointivaltiona jatkossakin. Olkaa auttavaisia kanssaihmisiä kohtaan. Yhdessä olemme vahva ja aikaansaava joukkue kuten Team Sveitsi on osoittanut.

Ylioppilaan merkiksi, olkaa hyvät ja laittakaa valkolakki päähänne.
Rehtorina, minulla on valtuudet ja suuri kunnia julistaa teidät ylioppilaiksi.

Opiskelijat Anna Pajunen ja Otto Koponen ottivat vastaan veteraanien Esko Mälkin ja Kalevi Päivisen viestin. Koskettava hetki.

Vastaa